ministar gospodarstva u direktu / Rok za rješenje problema Petrokemije ističe za tjedan dana, a Panenić još ne zna kako ga riješiti

Panenić kaže da apelira da se riješi problem Petrokemije te da je premijer rekao da će to biti riješeno

23.8.2016.
22:53
VOYO logo

Golemi dugovi i politički interesi su kutinsku Petrokemiju ponovo doveli na rub opstanka, ali su ugrozili i one koji su već opstali.  

Za kredit Petrokemiji od 200 milijuna kuna, koji bi je održao na životu, trebalo je jamčiti drugo državno poduzeće koje se taman uspjelo izboriti za život - Hotelsko  poduzeće Jadran iz Crikvnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INTERVJU S TIHOMIROM OREŠKOVIĆEM /

Premijer za RTL komentirao odnose sa Srbijom, otkrio što čeka Šešelja, a objasnio je i zašto misli da je Hrvatska perspektivna zemlja!

Image
INTERVJU S TIHOMIROM OREŠKOVIĆEM /

Premijer za RTL komentirao odnose sa Srbijom, otkrio što čeka Šešelja, a objasnio je i zašto misli da je Hrvatska perspektivna zemlja!

No, HDZ-ovi ministar Oleg Butković, kojemu je izborna baza u Crikvenici, od tog plana je u zadnji tren odustao i na suhom ostavio Mostovog ministra Tomislava Panenića kojemu je izborna baza u Petrokemiji.

Upravo je ministar gospodarstva Panenić bio gost RTL Direkta, gdje je pojasnio kako se planira razriješiti ova nezahvalna situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor s Jadranom za kolateral s Petrokemojim se raspao. Očito ni premijer još ne zna kako to riješiti. U RTL-u Danas je dao dosta nesiguran odgovor. Kako se zapravo to sve raspalo?

U Petrokemiji su u zadnjih par mjeseci postignuti određeni rezultati, pozitivno poslovanje, prvi put od 2011. godine. Nažaolst, još su velika dugovanja prema isporučiteljima plina. Dogovor koji je bio postignut, idemo s kreditom od 200 milijuna kuna. To je bio dogovor i sa upravom Petrokemije, da se na neki način relaksira situacija, otplati dio dugovanja i još neke sitne investicije što imaju. Time bismo zaokružili situaciju da tvrtka može nastaviti uspješno poslovati u ovom vremenu koje dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kako se sad taj dogovor raspao?

Meni su predstojnik DUUDI-ja, gospodin Boban, i ministar Marić predložili kolateral, dakle, dionice Jadrana. Ja sam to prihvatio i kao takvog predložio. Trebale su se još uskladiti neke stvari. Nakon toga dolazi ova vratolomija koja je po meni bila izrazito opasna, prvenstveno za poslovanje Petrokemije. Radi toga je danas i održan sastanak, gdje smo htjeli kupcima Petrokemije poslati poruku da se ne trebaju bojati za svoje uplate jer će gnojiva biti na lageru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Butković je rekao da vas je o tome obavijesti i da ste se složili.

Da, ali ta obavijest je došla nakon javnog nastupa. Mi govorimo o trgovačkom društvu koje je izlistano na burzi. To potresa trgovačko društvo, padaju cijene dionica. Ali ono što je jako bitno, kupci su zvali i pitali što će biti s Petrokemijom, boje se za svoje uplate. Ovaj sastanak je bio jako bitan da napravimo kvalitetnu procjenu zaliha, da možemo uputiti javnost i kupce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali još uvijek nije osigurano ovih 200 milijuna kuna koji su neophodni za nastavak proizvodnje? Kako će se to riješiti?

Ja sam već početkom mjeseca dobavljačima garantirao da ćemo mi realizirati taj kredit. Rok je 31.8. i ja i ovim putem apeliram da se ti modeli nađu. Premijer je rekao da će to biti riješeno, model ima, i mi ćemo tako realizirati kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači imamo još sedam dana za rješenje tog problema, a rješenja nemamo?

Jedna vrsta zaloga će biti, ministar Marić radi sa svojom ekipom na rješenju koje će biti prihvatljivo HABOR-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga privatizacija koja stoji u vašoj ladici je Badel 1862. Ponude su na stolu, jedna slovačka, jedna hrvatska. Sindikati, uprava, svi jedna čekaju da se to riješi. Što se čeka? 

Kad smo pogledali poslovanje samog trgovačkog društva, ono nije ugroženo u ovom trenutku. Nije ni blizu situacije u kojoj je Petrokemija. Dajte nam priliku da razmotrimo te ponude na kvalitetan način jer ovo što se trenutno događa je zapravo nametanje. Imamo povjerenstvo koje treba o tome donijeti odluku. Treba donijeti pravu odluku, a u ovom predizbornom cirkusu, svaka odluka će se propitivati. Bilo koja žurba samo može biti kontraproduktivna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, odluka se neće donijeti dok ne završe izbori?

Ja se nadam da će odluka biti donesena prije izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo