Srećom, nitko nije stradao /

Roditeljima djece invalida iz Broda prekipjelo: plafon koji se srušio u u školskoj blagovaonici bila je kap koja je prelila čašu!

Prekipjelo je roditeljima više od stotinu djece invalida koji pohađaju Osnovnu školu Milana Amruša u Slavonskome Brodu. Trenutak koji je prelio čašu - plafon koji se srušio u u školskoj blagovaonici

10.2.2017.
19:23
VOYO logo

Kad je plafon pao u blagovaonici, roditeljima učenika s posebnim potrebama je prekipjelo. Srećom, nitko nije stradao, ali je gorčina izašla na vidjelo. Maja ima autizam i svaki dan je otac dovozi u dotrajalu školu.

"Ja sam odrastao ovdje u naselju kraj ove škole i nisma nikad zano uopće kakvi su ovdje uvjeti kad sam sad ušao, kad smo prošle godine došli ovamo ja sam se prenerazio. Ispalo je zašto sam uopće i doveo dijete", izjavio je Danijel Paladinić, Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školi je više od stotinu djece od lakše do teške invalidnosti. Imaju samo tri wc-a, jedno previjalište. Nastavu imaju u dvije smjene. Problema je mnogo.

"Starost objekta, kvadratura, koja je stvarno neprimjerena, ishabani materijali, propali podovi,popucali zidovi, stari inventar. Sve je dotrajalo. Jednostavno se više ni kvaliteta života, obrazovanja ni higijenski uvjeti ne mogu održavati", kazala je Selena Šekuljica, majka Mie iz Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak se škola drži urednom i čistom. Godinama se donacijama tvrtki obnavljaju prostori. Samo je jedna učionica ogledni primjer kako bi cijela škola trebala izgledati.

"Mi smo to dobili kao privremeni smještaj prije 41 godinu. Dakle i cijelo vrijeme smo mi tu školu popravljali , pregrađivali da bi bila što primjerenija za školovanje učenika s teško ćama u razvoju", kazala je Mirjana Jakovčev, ravnateljica OŠ "Milan Amruš".

Sad su im ispod prozora i građevinski strojevi, pa već slabu koncentraciju, dodatno remeti buka. Učiteljica Mirjana sad ima troje prvašića, no kad pristignu novi - bit će teško u maloj učionici.

"Materijale izrađivati kod kuće jer u školi nemamo baš didaktičkog materijala jer i vidite i sami kakvi su nam uvjeti. Teško je, teško nam je", poručuje Mirjana Petrić, učiteljica defektologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skučeno je u školi, a izvan nje, na samom je kružnom toku, imaju tek nekoloko parkirnih mjesta. Ljutiti roditelji traže i od Grada i od države humano obrazovanje za svoju bolesnu djecu koja imaju i po nekoliko teških dijagnoza.

"Po čemu bi ta djeca bila manje vrijedna školskog prostora, nego ova djeca što su zdrava? Ako su to djeca s posebnim potrebama, s teškim dijagnozama, dajte službe da naprave školu istovjetnu toj djeci", pita se Zoran Matanović, Vrhovina otac Josipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A projekt nove škole postoji samo se njezina gradnja svake godine odgađa. Oni više ne žele čekati u šutnji. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo