'To je diskriminacija' /

Roditelji podijeljeni: u splitske vrtiće neće moći necijepljena djeca

Cijepljenjem se štiti dijete, ali onda i svi ostali koji s njim dolaze u kontakt. No, sve je veći broj onih roditelja koji u kvalitetu cjepiva ne vjeruju

6.4.2017.
19:00
VOYO logo

Sada je i službeno. Splitske gradske vlasti odlučile su da će gradski vrtići upisivati samo uredno cijepljenu djecu. Odluka je to koja je podijelila roditelje.

Petra ima samo 26 dana i trenutno joj je glavna briga spavanje. A njezinoj majci cijepljenje, jer ga za Petru planira odgoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona neće izlaziti u nekakva javna mjesta ili nekakve shopping centre, gdje bi mogla pokupiti kakav virus. Sa četiri mjeseca ćemo krenuti sa prvim cjepivom, pa ćemo drugo cjepivo isto za dva mjeseca odgoditi", rekla nam je Sandra Galić, Petrina majka.

No, namjerava li jednom krenuti u vrtić - morat će biti uredno cijepljena. Jer Grad Split i službeno zabranjuje upis u vrtiće djece koju roditelji odbijaju cijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...I ubuduće ćemo uvažavati činjenicu da djeca često nisu u potpunosti procijepljena zbog različitih kontraindikacija (...)Iznimka su ona djeca koja nikako nisu cijepljena jer roditelj odbija cijepiti dijete", službena je izjava iz Grada Splita.

Odluka je podijelila roditelje

"To je diskriminacija. Može svatko odlučiti hoće li cijepiti ili neće cijepiti. A u principu trebalo bi svu djecu cijepiti", smatra Ernest.

"Ako je već cijepljeno dijete, samim time i zaštićeno, ne vidim nikakav razlog da bi bila panika i uopće ikakav problem i zabrana nekom djetetu da ide u vrtić, bez obzira je li cijepljeno ili nije", rekla nam je Ljiljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada se pozivaju na Zakon što potvrđuju i iz Udruge za promicanja prava pacijenata.

"Ta odluka je bila i očekivana jer pravo na upis djeteta u predškolske vrtiće zapravo ostvaruju roditelji čije je dijete cijepljeno i u skladu je sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti", kazuje nam Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa Stop obveznom cijepljenju za 9. travnja najavljuje mirne prosvjede u Zagrebu i Splitu. A roditelji se pozivaju i na savjete pedijatara:

"Neće vam oni to reći javno, ali ovako malo potiho vas sa strane pozovu i kažu tako nešto", objašnjava Sandra Galić, majka s početka naše priče.

Cijepljenjem se štiti dijete, ali onda i svi ostali koji s njim dolaze u kontakt. No, sve je veći broj onih roditelja koji u kvalitetu cjepiva ne vjeruju.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo