ZAGREBAČKA ŠKOLA /

Doznajemo: 'Dječak ima rješenje da može na nastavu!'; Odvjetnik: 'Sastanak je bio dobar, ali...'

Roditelji pozivaju roditelje djece iz drugih razreda da im se pridruže na prosvjedu jer je, kažu, izigrano ključno obećanje da će dječak do Nove godine biti na opservaciji

22.10.2024.
17:54
VOYO logo
  • Roditelji djece iz zagrebačke škole koju pohađa desetogodišnjak najavili su miran prosvjed ispred škole u 18 sati.
  • U utorak je bio novi bojkot nastave, a ravnatelj škole je podnio neopozivu ostavku
  • U srijedu više od 1000 učenika nije došlo na nastavu ni u matičnoj ni u područnoj školi

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Djeca se ni sutra ne vraćaju u školi

20.22 - RTL-ova reporterka Marina Brcković doznaje da se djeca ni sutra ne vraćaju u školi, pomaka nema, ni sutra nastave neće biti. Razgovarala je s roditeljima koji kažu da sutra se u školu ne vraćaju ni učenici četvrtog razreda u koji ide dječak s problematičnim ponašanjem ali ni učenici ostalih razreda u znak podrške. Večeras je trebao biti održan sastanak Učiteljskog vijeća s predstavnicima Ministarstva, ako kako doznaje RTL-ova reporterka on je odgođen za sutra. Vijeće nastavnika podržalo je Vijeće roditelja ali i ravnatelja koji je podnio neopozivu ostavku zbog cijele ove situacije. Okupljeni roditelji skandirali su "Ravnatelju, vrati se", a ministru Fuchsu "Podnesi ostavku". Sve je eskalirao kada se dječaku jučer pojavio na nastavu, a prema rješenju gradskog Upravnog odjela ima pravo doći na nastavu ali uz asistenta i socijalnog pedagoga. Čeka se odluka Učiteljskog vijeća i hoće li pozvati roditelje da vrate svoju djecu na nastavu ili će ovo i dalje biti situacija gdje djeca neće dolaziti u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik za RTL otkrio kako je prošao sastanak

19.20 - RTL-ova reporterka Marina Brcković javila se s prosvjeda koji su organizirali roditelji djece koju pohađa 10-godišnjal. Okupio se zaista veliki broj, rekla je. Njihova poruka je da žele konkretne korake, ne žele da njihova djeca budu pokusni kunići i da se pomogne dječaku s problematičnim ponašanjem. Dok se održava mirni prosvjed u školi traje sastanak Učiteljskog vijeća s predstavnicima ministarstva. Marina je razgovarala s odvjetnikom grupe roditelja, Klaudijom Čurinom. Rekao je kako je kod pravobraniteljice dogovorena povjerljivost sastanka i da se detalji ne prenose. Ipak, otkrio je kako bi dugoročne mjere mogle dovesti do rješenja, ali kratkoročne za sada nisu ono što roditelji očekuju od sustava. Održavanje nastave ovisi o Učiteljskom vijeću, naglasio je. Na pitanje kako je zadovoljan sastankom, kaže: 'Ja mislim da je sastanak bio dobar, ali neke izjave koje su u najmanju ruku bile nespretne malo su poljuljale povjerenje roditelja u sustav. Jutrošnja izjava pravobraniteljice nije bila u duhu kako smo do sada razgovarali, Nesporazum je na sastanku izglađen', rekao je i objasnio da je problem što se uopće komentirao sadržaj sastanka. O narednim koracima dogovarat će se s roditeljima. RTL doznaje i da dječak ima rješenje da može ići normalno na nastavu. Više pogledajte u videu…

Doznajemo: Ministarstvo ne može uspostaviti suradnju s roditeljima

18.35 - Kako doznajemo, Ministarstvo obrazovanja je još u svibnju uputilo dopis socijalnoj službi. U njemu navode kako s roditeljima dječaka ne mogu ostvariti uspješnu suradnju i traže da mu se dodijeli privremeni skrbnik za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljeni pljeskali učiteljima

18.20 - Nekoliko stotina roditelja okupilo se ispred škole. U trenutku kad su učitelji izašli iz škole, okupljeni su im zapljeskali.

Roditelji: 'Izigrano je ključno obećanje'

17.51 - Dječak iz 4. razreda u ponedjeljak se nenajavljeno pojavio na nastavi. Prema riječima roditelja, dogovor time nije ispoštovan.

Učiteljsko vijeće škole smatra da ih se omalovažava te da im se nigdje, niti u jednom postupku, ne daje za pravo iznijeti svoje mišljenje, objavili su u utorak roditelji okupljeni u Vijeće roditelja. Učiteljsko vijeće ih je obavijestilo da je ravnatelj škole podnio neopozivu ostavku "zbog sustavnoga pritiska koji se u posljednje vrijeme vrši na cijelu školu". U znak podrške ravnatelju te djeci i roditeljima odlučili su da se od utorka neće održavati nastava, ni u matičnoj ni u područnoj školi. Sva djeca koja, pak, dođu u školu, bit će zbrinuta, poruka je Učiteljskog vijeća škole.

Roditelji pozivaju roditelje djece iz drugih razreda da im se pridruže na prosvjedu u srijedu u 18 sati jer je, kažu, izigrano ključno obećanje da će dječak do Nove godine biti na opservaciji. No on se u ponedjeljak nenajavljeno vratio u školu. Iako je pravobraniteljica za djecu za RTL kazala kako nije istina da je na sastanku dogovoreno da dječak ne smije biti u školi do Nove godine, roditelji tvrde da dogovor nije ispoštovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedno od krucijalnih obećanja je bilo da će dijete biti na opservaciji. Tada nam je rečeno da će ta opservacija biti minimalno do iza Nove godine. Nas samo zanima koga se štiti s te druge strane?", rekla je majka jednog učenika.

Ranije tijekom dana oglasio se i ministar Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako tužna priča, očekivao sam da će nakon svih onih razgovora i dogovora, uvjeravanja i objašnjavanja kako stvari stoje, svi dionici razumjeti i pokušati djelovati na dobrobit svih učenika. Kažem svih, i onih koji su u razredu, a sada ne idu na nastavu, ali i ovog učenika koji ima određene potrebe. Svi skupa trebamo pokušati da iz ovog obrazovnog sustava izađu kao jednako vrijedni članovi zajednice danas-sutra", poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon novog bojkota u zagrebačkoj osnovnoj školi u kojoj gotovo 1000 učenika nije došlo na nastavu odlukom Vijeća roditelja jer se jučer u školu nenajavljeno vratio problematični učenik, zbog kojeg se u prošloj školi ispisao cijeli razred. Molio je roditelje da se djeca vrate u školu jer nema razloga za bojkot i ističe da garantiraju normalno odvijanje nastavnog procesa.

Ministar je opisao kronologiju cijelog slučaja i priče koja je, kako kaže, krenula prije još godinu dana u prošloj školi koju je pohađao dječak, ali je u međuvremenu premješten, no prema rječnima roditelja i u novoj sredini su se nastavili problemi.

Novinari su ga pitali je li dječak u školi uzrokovao probleme, ministar je rekao da nije - koliko on zna…

"Škola je funkcionirala svega dva dana. U tom trenutku nije postojala ugroza prema drugoj djeci. Ne mogu sad staviti ruku na srce i točno reći je li taj učenik nešto verbalno dobacio ili nije, ne znam. Ali bio je dva dana u školi, poslije više ne. Nakon toga su se rješavale stvari i sada je trebao biti uveden u razred i trebao je krenuti taj proces odvijanja redovite nastave", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo