nakon sastanka u vladi /

Mate Rimac: 'Hyundai službeno podržava inicijativu da dovedemo automobilsku industriju u Hrvatsku'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Rimac je poručio kako se nada da će ova prilika biti iskorištena

1.7.2019.
10:26
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai objavio je priopćenje o sastanku o potencijalu nove autoindustrije u Hrvatskoj kojemu su prisustvovali u petak u Vladi.

Mate Rimac podijelio je to priopćenje na svom Facebook profilu uz komentar: "Hyundai službeno podržava inicijativu da dovedemo automobilsku industriju u Hrvatsku. Nadam se da će ova prilika biti iskorištena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatno ćemo ojačati naše strateško partnerstvo kako bi smo nastavili razvijati vozila na struju visokih performansi i prototipove vozila na struju koji umjesto baterija koriste elektrokemijske ćelije za sve brendove Hyundai grupe", rekao je izvršni dopredsjednik za proizvode i strategiju Hyundaija Thomas Schemera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi bili atraktivni proizvođačima i dobavljačima u automobilskoj industriji, Hrvatska mora razviti komparativnu prednost u odnosu na druge zemlje. (Tvrtka Rimac Automobili) želi doprinijeti privlačenju investitora u Hrvatsku i naša je uloga ukazivati na potrebe i očekivanja automobilske industrije", rekao je Rimac.

"Poticajno je to što naši dioničari potiču ovu inicijativu. Činjenica da su se pridružili ovom događaju dokazuje snagu strateškog partnerstva Rimca i Hyundai grupe koje je fokusirano na suradnju pri razvoju tehnologija koje će usmjeriti novu automobilsku industriju."

Hyundai grupa objavila je u svibnju da će u tvrtku Rimac Automobili uložiti 80 milijuna eura jer žele biti vodeći u tržišnom segmentu vozila na struju visokih performansi.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: ''Vlada će učiniti sve što može da privuče investicije u autoindustriju''

Vlada će u suradnji s gospodarstvom i postojećom autoindustrijom u Hrvatskoj, a pogotovo tvrtkom Rimac Automobili, učiniti sve što može da privuče nove investicije u autoindustriju, poručio je u petak premijer Andrej Plenković nakon sastanka u tvrtki Rimac Automobili. 

Na tom je sastanku, uz premijera, bilo i pet ministara, kao i predstavnici tvrtke Rimac Automobili, na čelu s njenim osnivačem Matom Rimcem, te predstavnicima dioničara te tvrtke iz kompanija Porsche i Hyundai. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je trajao oko dva sata, pri čemu su ministrima i premijeru iznesene vizije i smjernice Rimac Automobila za privlačenje investicija u tu industriju. 

Osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac istaknuo je nakon sastanka da ljudi u Hrvatskoj još uvijek previše očekuju od države, što misli da nije dobro, potkrijepivši to primjerom svoje tvrtke koja je investitore i kupce, kada ih nije našla u Hrvatskoj, našla vani, kao i stručnjake koji su im potrebni. 

Inače, u Rimac Automobilima radi 550 ljudi, među kojima je 10 posto stranaca, a do kraja ove godine broj zaposlenih planiraju povećati na 750, a u iduće dvije do tri godine na 1.500 do 2.000. 

"Ono što je važno je da se autoindustrija zadrži i dodatno razvije u Hrvatskoj, kao i da dođu investitori. Ali pritom je važno da dobiju ono što očekuju, a ne da odu razočarani. Zato svi skupa u zemlji, i mi i Vlada, moramo stvoriti situaciju win-win za sve", rekao je Rimac, dodajući kako u Rimac Automobilima vjeruju da u suradnji s Vladom mogu puno učiniti, ali će trebati vremena i ništa neće biti preko noći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik predsjednika izvršnog odbora Porschea Lutz Meschke sastanak s premijerom i ministrima također je ocijenio zadovoljavajućim, poručivši da u Hrvatskoj vidi veliki potencijal za razvoj autoindustrije, pogotovo zbog Rimac Automobila, za koje je kazao da su jedinstveni u svijetu i da je zato Porsche odlučio u njih uložiti. 

"Nema razloga da Hrvatska i u autoindustriji ne bude jednako uspješna kao primjerice u nogometu i turizmu i vjerujem da će se u buduće vrijeme puno toga dogoditi što će tu industriju usmjeriti ka jačem razvoju", kazao je Meschke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je poručio i izvršni dopredsjednik za proizvode i strategiju Hyundaija Thomas Schemer, objasnivši da je u Rimac Automobile ta kompanija uložila novac jer su vidjeli puno talenta, puno ustrajnosti, a dirnuo ga je i emotivni moment kada mu je Mate Rimac rekao da želi ostati raditi i razvijati tu industriju u Hrvatskoj. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo