Rijetko viđena mećava: 'Od vjetra se kuća tresla'

6.2.2015.
15:08
VOYO logo

Visina snijega je metar i trideset. "Ne treba vijest napuhavati, jer vjetar i sam previše napuhuje: jutros između četiri i pet sati puhao je srednjom brzinom od 34 metra u sekundi", kaže Vukušićteleviziji N1, posebno napominjući da se ne radi o udarima vjetra nego višesatnoj srednjoj brzini.

"Kuća se zaista tresla, vidljivost je bila deset metara, a mećava je bila kakva se rijetko viđa. Evo, sada u podne brzina vjetra se prepolovila na 17 metara u sekundi, što znači da jako puše, ali je u smirivanju, jer tlak zraka raste", rekao je i dodao detalje o vremenskim prilikama na Zavižanu u podne: magla, slab snijeg, vidljivost 20 metara. Za bistrog zraka, kaže, vidi planine u Italiji, a sada ne vidi ni svoju trafostanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struju on i supruga nemaju od prošlog petka, to jest imaju onu proizvedenu vlastitim agregatom. Tada su bili na Zavižanu i posljednji izletnici, kao i djelatnici Elektrolike, koji su našli kvar na dalekovodu, ali ga nisu uspjeli popraviti.

Nemoguć pristup

Sada se na Zavižanu ne može obaviti ni smjena, jer je nemoguće doći ni sanjkama ni pješke, ali Vukušići se ne žale, jer dok ima nafte, ima i struje. Jedino što Ante mora uvijek u zakazano vrijeme izaći van i očitati meteorološke instrumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Automatici još ne vjerujemo, vjetar uz kameru ni približno ne očitava točnu brzinu jer su senzori okovani injem, ali stari anemometar radi", kaže Vukušić koji se smjeni ni izletnicima ne nada cijelog vikenda, a onda bi se sve trebalo vratiti u zimsku velebitsku normalu. http://hr.n1info.com/a27325/Vijesti/Od-vjetra-se-kuca-tresla-ovakva-se-mecava-rijetko-vidja.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo