'zahtjevi su više nego realni' / Ribića naljutilo pitanje kolika mu je plaća: 'Želi se stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na novinarski upit kolika je njegova plaća Ribić prvo nije htio odgovoriti i uputio je 'pozdrave urednicima'

28.10.2019.
13:46
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da nema niti jednog razloga da se ozbiljno ne razmotre zahtjevi sindikata javnih službi.

"Vlada je rekla da je njezin fiskalni kapacitet 1,2 milijarde kuna i da se svi trebamo naći u tom okviru. To znači rast osnovica od 6 posto i ništa drugo, to je njihova startna pozicija. Mi smatramo da je našom analizom fiskalni kapacitet 4,7 milijarde kuna", izjavio je Ribić novinarima nakon završetka prvog kruga pregovora o osnovica plaća u javnim i državnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine je 4 milijarde kuna bilo za Uljanik, nije li 250.000 ljudi vrijedno kao i jedno poduzeće Uljanik", upitao je Ribić ustvrdivši kako se u 10 godina nikada nisu odvojili odgovarajući novci za javne službe, što je dovelo do zaostajanja plaća za 18 posto za onima u privredi.

"Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, dakle nema nijednog razloga da se zahtjevi sindikata barem ozbiljno ne razmotre i o njima ne razgovara", kazao je Ribić poručivši kako su zahtjevi sindikata "više nego realni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je da su pitanja o plaćama propaganda protiv sindikata

Na novinarski upit kolika je njegova plaća Ribić prvo nije želio odgovoriti, uputivši "pozdrave urednicima", no potom je rekao kako je ona u visini državnog tajnika. Smatra da su pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata jer se time želi stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova sindikata.

Prethodno su predstavnici sindikata državnih službi početak pregovora o osnovici, u kojima Vlada nudi povećanje u idućoj godini za 6,12 posto, ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovore u Ministarstvu rada i socijalne skrbi napustili su čelnici sindikata obrazovanja, nezadovoljni jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o izmjeni koeficijenata složenosti poslova, zbog kojih su već treći tjedan u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo