Osam pametnih lijekova / Revolucionarni lijek za leukemiju na listi besplatnih: Prvi pacijenti dobit će ga do kraja 2019.

KBC Zagreb jedina je bolnica u regiji u kojoj će se lijek davati

22.10.2019.
11:25
VOYO logo

Revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije prvi put je na listi HZZO-a, a do kraja godine počet će prva liječenja pacijenata i to u KBC-u Zagreb.

Sva trenutačno dostupna inovativna terapija u svijetu - dostupna je i u Hrvatskoj. Na listi je sad osam pametnih lijekova, a u Zagrebu će biti moguće liječenje i pacijenata iz regije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja godine prvi pacijenti ležat će na zagrebačkom Rebru i primati najmoderniji lijek za akutnu limfoblastičnu leukemiju.

"Riječ je o tome da se T limfociti bolesnika pripreme na određen način da postanu reaktivni da mogu regirati i boriti se protiv tumora u tog bolesnika", govori za RTL Danas Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompliciran način liječenja 

A riječ je o kompliciranom načinu liječenja. Uzimaju se stanice iz krvi, šalju u tvornicu proizvođača lijeka, ugrađuje se protein koji reagira na tumor. Nakon nekoliko tjedana, stanice se vraćaju pacijentu.

"Za one koji su došli do toga da im treba taj lijek je to nova šansa koju do sada nisu imali. Treba reći da je to tehnološki složen postupak i da se provodi u malom broju centara u svijetu", dodaje Aurer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadmir je vijest dočekao u Danskoj gdje sad radi. Liječio se na Rebru, transplantiran je prije šest godina. Ova terpija je za mlađe od 25, kojima nisu pomogle najmanje dvije linije drugih terapija.

"Ja sam prije 17 godina obolio od akutne limfoblastične leukemije. Sada sam u trećoj remisiji. Mislim da je to super vijest da HZZO napokon uvodi pametne lijekove za liječenje ALL-om". kaže nam pacijnt Sadmir Elkasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je na listu stavio osam pametnih lijekova, a odlične vijesti stigle su i za oboljele od raka pluća. 

"Prevedeno na jezik bolesnika to znači da neće dobiti kemoterapiju koja je puna nuspojava, nego će dobiti tablete koje imaju značajnu manje nuspojava, a dvostruko efikasnije neka i više od toga ubijaju tumorske stanice", kaže Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva liječenja na Jordanovcu već su počela

"Nema nikakvih limita. Liječenje će dobiti svi oni kojima je ono potrebno i koji imaju promjene u tumorskim stanicama koje zahtjevaju  liječenje specifičnim lijekom. 
Kroz KBC Zagreb će na teret HZZO-a na godinu proći petero pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom i do 25-ero s B-velikostaničnim limfomom",dodaje Samardžija.

"Sjećate se jedne akcije kad je jedna djevojčica išla u Ameriku da bi dobila nekakvu sličnu terapiju? Sada ćemo te novce moći ostaviti ovdje i pokušati bolesnike s takvim metodama liječenja liječiti ovdje. Možemo računati i na interes bolesnika koji se liječe u bliskim nam zemljama. Oni će to plaćati naravno iz svog fonda", govori Aurer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, sva dostupna inovativna terapija - sad će se primjenjivati i u Hrvatskoj.

A potrvdila je to za RTL Danas i Jelena Matuzović iz Službe za lijekove i medicinske proizvode HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa zadnjom izmjenom liste koja stupa na snagu s 1. studenim na listi se našlo novih osam lijekova, a od tih su neki posebno skupi inovativni lijekovi koji i naši pacijenti sada zbilja imaju mogućnost liječenja jednaku kao i u Europskoj uniji i svijetu", govori  Matuzović dodajući kako su to uglavnom lijekovi za onkološke i hematoonkološke bolesti, te neke rijetke bolesti.

"Stavljena je genska terapija za akutnu limfoplastičnu leukemiju, što je zbilja revolucija jer se iz stanice bolesnika napravi stanica koja će zatim uništiti stanice raka i to samo jednom primjenom lijeka", naglašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilike za liječenje imat će i pacijenti iz cijele regije, a to žće biti moguće i za druge terapije koje su sada na listi.

"Sve zemlje članice Europske unije imaju mogućnost da pošalju svoje pacijente na liječenje u neku drugu državu članicu. Liječenje se dakle odvija lijekom koje se ne nalazi na listi te države i koje ne plaća njihovo zdravstveno osiguranje. Bolesnik dolazi s potrvrdom, provede se liječenje, HZZO plati lijek bolnici, a onda mi potražujemo dalje od inozemng osiguravatelja takav lijek. To je moguće za zemlje u Europskoj uniji kako za ovaj tako i za bilo koji drugi lijek koji je kod nas dostupan. Za zemlje koje nisu članice, moguće je da zdravstveno osiguranje direktno plati ustanovi ili to učini sam osiguranik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na lijekove troši 6,5 mlrd kuna

Osim novih lijekova na listama, pacijntima je utoliko lakše jer sada mogu neke lijekove koje su isključivo dobivali u bolnicama, podići u ljekarnama. 

"To su lijekovi za prvu liniju liječenja multiple-skleroze, lijekovi za liječenje nedostatka hormona rasta te neki biološki lijekovi za liječenje reumatoidnog artritisa, psorijaze i upalnih bolesti crijeva", govori Matuzović i dodaje da će Hrvatska na lijekove do kraja godinepotrošiti oko 6,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od toga je projekcija za posebno skupe lijekove negdje oko 1,6 milijardi kuna jer potrošnja lijekova raste ne samo kod nas nego i svuda u svijetu stoga je realno očekivati od 8-12 posto povećanje potrošnje".

Iznos od 6,5 milijardi kuna godišnje velik je izazov za Hrvatski proračun, no Matuzović napominje kako je rast potrošnje lijekova kao i novca koji se za liječenje izdvaja izazov koji prati cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo