podizanje kvalitete rada / Revolucija u liječenju raka dojke u Hrvatskoj: u Split uskoro stiže digitalni mamograf

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predavanje je održao splitski radiolog Tade Tadić koji, zajedno sa svojim kolegama, godišnje obavi 30 tisuća mamografija

8.11.2017.
22:51
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U KBC Split uskoro bi trebao stići novi digitalni mamografski uređaj koji bi, uz postojeći analogni mamograf, trebao dodatno podići kvalitetu i liječenje raka dojke, rečeno je na predavanju o važnosti rane dijagnostike i mamografskih pregleda u srijedu u KBC-u Split, u povodu Dana radiologije.

Predavanje je održao splitski radiolog Tade Tadić koji, zajedno sa svojim kolegama, godišnje obavi 30 tisuća mamografija. Govoreći o važnost mamografije, ultrazvuka i magnetske rezonance u ranom otkrivanju i liječenju raka dojke rekao je kako će novi digitalni mamograf imati i funkciju tomosinteze što znači da će davati i 3D prikaz dojke, a prve pacijentice mogle bi biti snimane početkom iduće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni kamen spoticanja za mamografiju postojao je kod mladih žena kod kojih je bilo jako teško prepoznati karcinom dojke, no sada nam nova tehnika pomaže u tome", rekao je Tadić. Dodao je kako u Splitu nema velike liste čekanja na mamografiju te žene pretragu mogu obaviti unutar par dana.

"Hrvatska ima visoku incidenciju raka dojke, gdje na 100.000 žena obole 92 žene, da se godišnje otkrije 2600 novih karcinoma a od raka dojke umre 900 žena. To je vodeći uzrok smrti žena u dobnim skupinama između 35 i 59 godina. S obzirom da je veličina tumora važan prognostički pokazatelj raka dojke, iznimno je bitna njegova rana detekcija koja se provodi kliničkim pregledom, slikovnom i tkivnom dijagnostikom", rekao je Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo