predstavili program /

Restart: 'Ulaganje u obrazovanje i znanost najpametnija je investicija u budućnost'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Restart koalicija želi osigurati jednaku kvalitetu obrazovanja na svim razinama i područjima

16.6.2020.
15:18
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Restart koalicija predstavila je u utorak program za obrazovanje s naglaskom na dostupno i kvalitetno obrazovanje, pri čemu je lider koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio da ulaganje u obrazovanje i znanost nije trošak, već najpametnija investicija u budućnost.

"To je jedna od najvažnijih politika za SDP jer ulaganje u znanost, obrazovanje, tehnologiju, inovacije, to za nas nije trošak, nego najpametnija investicija u budućnost. Ujedno je i ključni mehanizam za transformaciju društva prema suvremenoj ekonomiji i progresivnom društvu", rekao je Bernardić na konferenciji za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovni program sastoji se od tri ključna cilja - kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, podrška obrazovnim radnicima te obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo.

Restart koalicija želi osigurati jednaku kvalitetu obrazovnog procesa na svim razinama i područjima, od jaslica i vrtića, preko škola, do visokoškolskih institucija te znanstvenih ustanova i ustanova za obrazovanje odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak im je, ističe Bernardić, da školske torbe i zadaće ostanu u školi te ulaganje u rad i kontinuirano usavršavanje nositelja odgojno-obrazovnih procesa.

Image
politički komentator za RTL.hr /

Puhovski: 'Plenković je očajan, ovo je velika sramota za HDZ. Bernardić se pomirio s porazom'

Image
politički komentator za RTL.hr /

Puhovski: 'Plenković je očajan, ovo je velika sramota za HDZ. Bernardić se pomirio s porazom'

Poručio je da zbog krize neće zadirati u teško stečena prava učitelja, odnosno plaće u obrazovnom sektoru, već da će poboljšati njihov status.

Neke od najvažnijih mjera su osiguranje dostupne mreže jaslica, vrtića i ustanova predškolske skrbi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave kao i besplatan obrok za svako dijete te gradnja novih, dostupnih i povoljnih smještajnih kapaciteta u učeničkim i studentskim domovima. 

Glasovac: "Novca ima, pitanje su prioriteti"

"Cilj je da svako dijete u Hrvatskoj, bez obzira dolazi li iz male općine ili velikog grada, siromašne ili bogate obitelji, bez obzira na podrijetlo i ime, ima jednako pravo na pristup uspjehu, a to znači jednako pravo na dostupno i kvalitetno obrazovanje", poručio je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska zastupnica Sabina Glasovac istaknula je da mjere kojima će postići ciljeve uključuju nastavak cjelovite kurikularne reforme za poseban pristup djeci i ujednačavanje standarda, uvođenje devetogodišnje osnovne škole s cjelodnevnom nastavom i izvannastavnim aktivnostima, građanski i zdravstveni odgoj te besplatnu edukaciju mladih za nova znanja i vještine. 

Tu su i Fond za kreditiranje učenika i studenata, Nacionalni program za bolju kvalitetu obrazovanja mladih, centri kompetentnosti u svim strukovnim obrazovnim sektorima, besplatni i digitalno dostupni tečajevi, učenje na daljinu bez obzira na godine i mjesto življenja te nova strukovna zanimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je u 2020. osigurano 465 milijuna kuna u proračunu za Ministarstvo obrane, a 240 milijuna kuna za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Stoga, kad mi postavite pitanje gdje su novci - ima novca, samo je pitanje što su naši prioriteti", poručila je Glasovac.

Što se tiče vremenskog okvira reforme obrazovanja, ističe da imaju kratkoročne i dugoročne mjere jer neće sve projekte moći provesti u jednom mandatu, poput uvođenja devetogodišnjeg obveznog obrazovanja.

"Neke se druge stvari, poput građanskog odgoja, obroka i vrednovanje ocjenjivanja, mogu i moraju riješiti u prvoj godini mandata", navela je Glasovac.

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo