USKRSNO 'OSVJEŽENJE' / Gotovo je poznato tko odlazi iz Vlade, a ovo su kandidati za nove ministre: Novo lice je i Davor Filipović?

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nalazi se pred velikom odlukom jer, kako je i sam najavio, slijedi rekonstrukcija Vlade, a jedan od kandidata za novog ministra je i Davor Filipović

30.3.2022.
10:10
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković, kako doznaje Jutarnji list, definitivno je prelomio i kreće u široku rekonstrukciju Vlade koja bi se trebala dogoditi i prije nego što se očekivalo, piše dnevnik u srijedu, navodeći da bi ministra gospodarstva Tomislava Ćorića mogao zamijeniti Davor Filipović.

Umjesto prvosvibanjske rekonstrukcije koja se neslužbeno najavljivala u medijima, tvrdi više sugovornika bliskih Banskim dvorima, ide uskrsno "osvježenje" Vlade. Sve bi, dakle, trebalo biti posloženo do Uskrsa, a novu, rekonstruiranu vladu mogli bismo imati već oko 20. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje još jedino otvoreno pitanje koliko će točno ministara napustiti Banske dvore. Sugovornici Jutarnjeg lista iz HDZ-a, vlade i redova koalicijskih partnera kažu da je gotovo sigurno da će Plenković zamijeniti četvero ministara, a moguće je da će ih biti i više, možda čak sedam.

Sigurni za odlazak

Zasad je potpuno sigurno da bez ministarske fotelje ostaju USKOK-ovi osumnjičenici Boris Milošević i Josip Aladrović, vrlo je izgledno da ministar gospodarstva i održivog razvoja više neće biti niti Tomislav Ćorić, a Plenković se očito želi riješiti i ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Aladrović već je ranije rekao premijeru da želi otići, posvetiti se svojoj obrani i dokazati nevinost, a onda, ovisno o ishodu suđenja, vratiti se u politiku. S premijerom je dogovorio da će biti na dužnosti dok mu se ne nađe zamjena.

No, nakon što se u javnosti pojavila priča o prijetnjama koje je primila ministrica Tramišak, a o tome nije upoznala premijera, niti ih je prijavila policiji, te nakon što je Plenković javno dao do znanja da mu je ta priča "bizarna" i praktički potvrdio kako ona nema njegovo povjerenje, cijela priča oko rekonstrukcije se nekako ubrzala i postalo je jasno da bi predsjednik vlade mogao iskoristiti trenutak da šire, kadrovski "osvježi" Vladu i prije 1. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REKONSTRUKCIJA VLADE /

Insajder otkrio detalje razgovora u HDZ-u: 'Ministrica se ispričala Plenkoviću. Preuzela je dio odgovornosti za ono što se dogodilo...'

Image
REKONSTRUKCIJA VLADE /

Insajder otkrio detalje razgovora u HDZ-u: 'Ministrica se ispričala Plenkoviću. Preuzela je dio odgovornosti za ono što se dogodilo...'

USKOK-ovi osumnjičenici

U tom paketu je zato i SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević, također Uskokov osumnjičenik, kojeg je stranka, a potom i manjinski zastupnici, ispočetka štitila, ali je jasno da ako odlazi Aladrović, on ne može ostati na toj dužnosti.

On je već svoj mandat dao na raspolaganje, a očito da je i SDSS svjestan da ga više neće moći zadržati, pa se tako već spominju i neki njegovi mogući nasljednici. Odnosno nasljednice. Vlada bi, kažu nam izvori, tako mogla dobiti i jednu potpredsjednicu Vlade. U igri su Spomenka Đurić, aktualna državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koja je na toj dužnosti još od 2016., i Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Obje su bliske SDSS-u, ali nisu formalno članice stranke, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo