Linićev porez na nekretnine prolazi samo u ovom scenariju

Ministar financija Slavko Linić opet je najavio uvođenje poreza na nekretnine, a ministrove najave opet su na nož dočekali zastupnici oporbe, ali i koalicijski partner HNS.

26.11.2013.
19:27
VOYO logo

Šef laburista Dragutin Lesar kaže da vladajući, licitirajući ovom temom, stvaraju neizvjesnost u poreznu politiku. "Prizivanje samo nekretnina kao dijela ukupne imovine za nas je neprihvatljivo jer bi time izbjegli oporezivanje drugih vrsta bogatstva. Ali da bismo mogli sadržajno raspravljati, ja ih ljubazno molim da prekinu s licitacijom, dođu s prijedlogom, ne zbog nas zastupnika već zbog onih koji u Hrvatskoj misle ozbiljno investirati", kazao je Lesar.

HDZ-ov bivši ministar financija Ivan Šuker kaže da bi porez na nekretnine bio veliki socijalni udar. "Naprosto porez, koji bi u ovim trenucima bacio građane na koljena. Linić je mislio porezom na nekretnine uzeti osam milijardi iz džepova hrvatskih građana i nadomjestiti promašaje u poreznoj politici. Građani taj novac jednostavno nemaju i ponavljam, to bi bio najveći socijalni udar na građane u povijesti Hrvatske", naglasio je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS pristaje samo ako 2014. bude rasta BDP-a

I koalicijski partner SDP-a, HNS, ostaje pri stavu da bez rasta BDP-a nema povećanja poreza. "Jedna dimenzija je nemogućnost građana da podnesu nove poreze u tim uvjetima, a druga još teža posljedica je unošenje nepovjerenja među investitore. Preslobodna najava takvog poreza ne bi trebala ići bez prethodnog jasnog dogovora u koaliciji", komentirao je HNS-ov Jozo Radoš.

Ministar Linić je novinarima u Saboru komentirao neslaganje koalicijskih partnera. "Ono što se ja barem sada nadam, da ćemo ipak imati rast u 2014., a poruka HNS-a je bila da s rastom može ići i taj porez. Ja kao ministar ću na tome inzistirati jer zakoni su gotovi, sustavi su pripremljeni i ostaje vidjeti hoćemo li imati većinu u Saboru", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić je napomenuo i da bi porez bio prihod lokalne samouprave za financiranje obaveza koje bi se skinule s državnog proračuna. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo