RAZOTKRIVEN UNOSAN BIZNIS GRAMZLJIVOG HRVATA U DUBLINU: / 'Iznajmio je trokrevetnu kuću i u nju strpao čak 23 podstanara'

Image
Foto: Independent.ie

Irski je Independent još u listopadu razotkrio kako Ćubrić opasno puni kuću, a u jednom je trenutku navodno čak osam mladih žena spavalo u jednoj sobi

27.12.2017.
12:48
Independent.ie
VOYO logo

Nakon što su ga irski mediji razotkrili kao gramzljivog stanodavca koji zarađuje pravo bogatstvo iznajmljivanjem male trokrevetne kuće u Dublinu, gdje su u jednom trenutku boravile čak 23 osobe, Hrvat Tomislav Ćubić nastavio je s unosnim poslom iako su tamošnje vlasti upozorene na opasne uvjete stanovanja.

Ćubić je ovog tjedna objavio oglas na Facebooku u kojem na iznajmljivanje nudi kuću u Rathminesu. "Zajednička soba, jedan krevet, 350 eura. WiFi, perilica rublja, sušilica, u Rathminesu. Javite se ako ste zainteresirani", piše u oglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISPOVIJEST MAJKE ČIJI JE SIN BOLJU BUDUĆNOST NAŠAO U IRSKOJ: ‘Otjerali su nam djecu van, ali i dalje ih drže za vrat’

Jedan tuš na 23 stanara

Irski Independent još je u listopadu razotkrio kako Ćubrić opasno prepunjava kuću, a u jednom je trenutku navodno čak osam mladih žena spavalo u jednoj sobi. U kući postoji samo jedan tuš i dva WC-a. Kuća je bila toliko krcata da su stanari morali vješati odjeću po krevetima na kat i držati prtljagu u hodnicima. Jedna soba je bila nakrcana s četiri kreveta, tako da su se dva stanara morali penjati preko drugih kreveta da bi došli do svog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradsko vijeće Dublina obavilo je inspekciju u studenome i utvrdilo da je kuća djelomično naseljena i da se ne može smatrati da je prepunjena. No Independent je otkrio kako su krevete na kat i ormare hitno uklanjali kako bi se zavarali inspektori. Ćubić je, piše Independent, demantirao uklanjanje kreveta i ormara. Iz Gradskog vijeća su kazali kako su im ruke vezane.

Nakon što je Independent objavio prvi članak, Ćubić je navodno poslao poruku svim stanarima u kojoj stoji da "mora zatvoriti kuću" i vratiti se kući u Hrvatsku zbog "rođenja djeteta". Unatoč tome, kuća se i dalje iznajmljuje, a Ćubić je potvrdio kako je on i dalje stanodavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Posao kao i obično'

Kad su ga iz Independenta upitali je li kuća i dalje prenatrpana, odgovorio je: "Nikad nisam prestao iznajmljivati... kuća je i dalje ista. Unutra stane 20 ljudi. Neki podstanari su htjeli ostati pa sam nastavio iznajmljivati i nisam se vratio u Hrvatsku. Neki podstanari su u međuvremenu otišli pa su drugi uskočili umjesto njih. Više vam neću odgovarati", naveo je u svom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor blizak prijašnjim stanarima kazao je kako je određeni broj kreveta ponovno vraćen u kuću prije nekoliko tjedana. "Posao kao i obično", rekao je.

Independent piše da Ćubić koristi ime "Eguna Latse" na društvenim medijima kako bi oglašavao kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZNANSTVENIK KOJI ODLAZI U IRSKU PISAO MINISTRICI: ‘Sustav je nakaradan, ne mene je potrošeno milijun kuna, a sada nisam nikome potreban’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako odgovor na pitanja o izbjegavanju inspekcija, Ćubić je rekao: "Nikad nisam micao krevete ili ormare. To zna i vlasnik kuće i gradsko vijeće. Sreli su puno mojih podstanara i razgovaraju s njima svakih nekoliko mjeseci. Smještajni standard u kući ne pada ispod minimalnih zahtjeva koji su propisani zakonom. Plaćam sve poreze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarada do 10.000 eura mjesečno

Ova je kuća, navodi Independent, samo jedna od 40 širom Dublina koju vodi jedna grupa najmodavaca. Navodno je minimalno sedam kuća prepunjeno. Najmodavci, uključujući i muškarca iz Hrvatske, rade pod okriljem jednog čovjeka, čije ime Independent ne navodi iz pravnih razloga. Ćubić naravno demantira povezanost s tim ljudima.

"Znam za neke kuće koje ste spomenuli. Koliko je meni poznato, neke od tih kuća iznajmljuju individualci. Osobno poznajem čovjeka kojeg ste spomenuli. Sve ove kuće koje ste spomenuli, iznajmljuju ljudi koji su poput mene, individualni najmodavci. Čovjek kojeg spominjete i ja nemamo nikakvih poslovnih veza s njima. Jednostavno se bavimo istim poslom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Independent je ilustrirao o kakvom se unosnom poslu radi na primjeru jedne kuće u Clontarfu, koja ima 14 soba, a od kojih se svaka iznamljuje za 700 eura - što znači da najmodavac zarađuje i do 10.000 eura mjesečno.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo