legitimirali je u redakciji / Ravnatelj policije o Klancir: 'Policija nije djelovala po nalogu župana, nego u skladu sa zakonom'

Milina kaže da se nije postupalo po nalogu župana nego su djelovali u skladu sa zakonom

6.3.2019.
19:05
VOYO logo

Zašto su dvojica policajaca došla u redakciju Net.hr kako bi legitimirala novinarku tog portala i bivšu direktoricu komunikacija SDP-a Đurđicu Klancir? Ministar pravosuđa poručuje da ne zna i da je to pitanje za policiju.

A iz MUP-a su se oglasili priopćenjem u kojem navode da su morali utvrditi točan identitet jer u Hrvatskoj postoji više osoba s tim imenom i prezimenom. U konkretnom slučaju, dodali su, radi se o podnesenom zahtjevu oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Klancir je potom saznala da je HDZ-ov župan Ivo Žinić namjerava tužiti te da je zbog toga trebao njezinu privatnu adresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Kada bilo tko tuži medij ili novinara, ne dolazi policija, ne donosi poziv niti tužbu policija. Potpuno neočekivan i neprimjeren postupak. Ovo je apsolutno do sada nezabilježeno da osoba koja želi tužiti ili odvjetnik te osobe kontaktira policiju i traži utvrđivanje privatne adrese", kazala je novinarka Đurđica Klancir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje za policiju, nemam pojma o čemu se radi", kratko je odgovorio Dražen Bošnjaković, ministar unutarnjih poslova.

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije u RTL-u Danas rekao je da policija nije upala u redakciju, nego je obavljala provjeru identiteta, što je dio njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o nalogu političara ni župana ni načelnika policijske uprave nego redovitom policijskom postupanju, gdje su kolege iz PU Sisak, jer nisu mogle nedvojbeno utvrditi o kojoj se osobi radi, a to je Đurđica Klancir, ne postoji u službenim evidencijama nego postoje osobe s dodatnim imenom ili prezimenom, tako da su od kolege iz postaje Trešnjevka tražili dodatnu provjeru. Kolege su u svojoj redovitoj aktivnosti došle na adresu. Moram reći da je policija dužna ustupati podatke odvjetnicima kada zastupaju stranke u konkretnim predmetima", rekao je Milina.

Ravnatelj policije kaže da je riječ o redovnom policijskom postupanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samom zakonu o odvjetništvu je propisana obveza policije da daje podatke o osobama kada su zastupane po odvjetnicima u konkretnim predmetima", ponovio je još jednom.

Milina demantira da je riječ o napadu na novinarsku slobodu te naglašava kako policija bilježi pad događaja koji se karakteriziraju kao napad na novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 2017. smo imali 20 takvih događaja, a lani 10. Policija je u većini tih događaja podnijela optužne prijedloge ili kaznene prijave. Dajemo posebnu pažnju zaštiti novinara. Policija je dužna imati isti pristup prema svim građanima."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo