BESANA NOĆ U BRUXELLESU / Plenković nakon cjelonoćnog sastanka: 'Ovo je poruka NATO-u. Putin želi vratiti stvari u 1990-e'; Dotaknuo se i Srbije

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon sastanka koji je trajao gotovo cijelu noć Europska komisija je donijela odluku o novim sankcijama Rusiji, a novinarima se obratio i premijer Andrej Plenković

25.2.2022.
9:37
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima u Bruxellesu nakon gotovo cjelonoćnog zasjedanja Europskog vijeća.

Čelnici EU-a zasjedali su u Bruxellesu do kasno u noć, a kako je rano u petak napisala predsjednica EK-a Ursula von der Leyen na Twitteru, dogovorili su se o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo se vrlo brzo, na samom početku sastanka. Važno je da ponovimo kako je ovo drugi paket sankcija koji se proširio na bankarski, energetski, financijski, prometni sektor i još šire. Kako se situacija bude razvijala tako će se sankcije i proširivati", rekao je Plenković.

Image
DRUGI DAN RATA U UKRAJINI /

Ruska invazija u tijeku: Snimke razaranja i patnje dolaze iz Kijeva i ostatka zemlje

Image
DRUGI DAN RATA U UKRAJINI /

Ruska invazija u tijeku: Snimke razaranja i patnje dolaze iz Kijeva i ostatka zemlje

'Nije Hrvatska meta'

"Agresija jučer predstavlja kršenje međunarodnog poretka, a i poruka Ukrajini kojom joj se želi oduzeti vlasti i suverenost. Ovaj napad nije ničim izazvan. Predstavljaju poruku NATO-u i zaustavljanju njegova širenja i vraćanja stvari na 1997. godinu. Ova kriza donijet će posljedice, ali i migrantsku krizu. Ovo je presedan jer po tom tipu mogu i drugi izvršiti invaziju na neku drugu zemlju, a iskusiti će samo sankcije kao posljedicu. To se vidi i glavna razlika između sustava koji često mijenjaju vlast i onih drugih", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kontaktu sam i s našom veleposlanicom u Kijevu. Ona je dobro i komunicira sa svima koji žele napustiti Ukrajinu", dodao je.

Istaknuo je da se ove sankcije ne bi trebale odraziti na Fortenovu grupu u kojoj ruska Sperbank ima udio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je napravila detaljnu analizu sankcija i mislim da one neće imati preveliki efekt na nas jer nije Hrvatska meta, meta je netko drugi", rekao je premijer.

'Nekoliko je poveznica s Gruzijom'

"Ne mogu izraziti veću ogorčenost da se ovo događa u 21. stoljeću. Mislim da ćemo jučerašnji dna drugo pamtiti. Postoje neke poveznice s Gruzijom 2008. Tada su bile ljetne Olimpijske igre u Pekingu, sada su održane zimske, tada je Francuska predsjedavala Vijećem sigurnosti kao i danas, poruke tadašnjeg predsjednika Gruzije Sakašvilija i ove danas ukrajinskog predsjednika su gotovo iste. Vidimo da ovaj plan nije pripreman jedan dan, to je nešto što se planira jako dugo. Za cilj ima preuzeti vlast u Kijevu i odmaknuti Ukrajinu od europskog puta i staviti je pod okrilje Rusije", smatra Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako je sazvano Vijeće nacionalne sigurnosti i da bi sastanak trebao biti čim se vrati u Zagreb.

"Sankcije su, naravno, vezane i na Bjelorusiju jer je ona jedna vrsta 'proxy' država. U opasnosti je i Moldavija jer ima dio zemlje koji ne drži pod kontrolom, Slično je i s Gruzijom i njezinim pokrajinama. Rusija je jučer poručila NATO-u: Ne želimo da ste nam tu u blizini", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Srbija će se morati izjasniti'

"Ako Putin pobijedi u Ukrajini neće biti dobro jer bi to bio međunarodni presedan", dodao je.

Upitan je i o situaciji u susjedstvu. "Srbija tu nema puno manevra. To sjedenje na dvije stolice može prolaziti u neko mirnodopsko vrijeme, a sada se moraju izjasniti. Hrvatska se jasno izjasnila. To se vidi u mojim porukama i u porukama Janše jer se vidi razlika između onih koji su iskusili rat i onih koji nisu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ruske su snage napredovale te stežu obruč oko Kijeva, predsjednik Volodimir Zelenskij je naredio opću mobilizaciju, a potvrđeno je novo rušenje ruskog borbenog zrakoplova. Novi ruski napadi ponovno su započeli oko četiri sata ujutro.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo