RASPLET NEVJEROJATNE MALVERZACIJE: / Otkrili kako je luksuzna vila austrijskog biznismena završila u rukama hrvatskog policijskog šefa?

Image
Foto: PIXSELL/Net.hr

Rasplet nevjerojatne financijske malverzacije zbog koje je svojedobno provjeravan i rad aktualnog predsjednika Općinskog suda u Splitu, suca Gorana Čolaka, trebao bi uskoro početi.

2.8.2017.
19:01
PIXSELL/Net.hr
VOYO logo

U pitanju je afera u kojoj se spominjalo i ime bivšeg šefa karlovačke policije Josipa Ćelića, a u njenom samom središtu je jedna luksuzna vila u Lokvi Rogoznici, nedaleko od Omiša.

Poslovna suradnja od '90-ih

Slučaj je prije nekoliko godina prijavio suvlasnik posrnule tvrtke Flava Linea, austrijski poduzetnik Josef Stern, kada je shvatio da je pod krajnje sumnjivim okolnostima ostao bez vile. O njegovoj prijavi prva je izvještavala Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pitanju je nekretnina na samoj obali mora, a Sternova tvrtka u kojoj mu je suvlasnik bio Boris Kale kupila ju je još 2001. godine. Stern, većinski vlasnik Flava Linee s Kalom je surađivao u noćnom klubu Maxim u Beču i go-go klubu u hotelu Split. Budući da kao stranac nije mogao biti vlasnik nekretnine, vila je kupljena preko tvrtke Flava Linea.

Policijski šef kao vlasnik vile

Šest godina kasnije, 2007. ta će se ista kuća naći u vlasništvu Josipa Ćelića, tadašnjeg šefa mobilne jedinice policije, poznatijih Kobri. Da osim ove luksuzne vile ima još nekoliko nekretnina u vlasništvu otkriveno je 2012. godine, da bi se priča aktualizirala 2014. kada se Ćelić natjecao za novi mandat na čelu PU karlovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

05.03.2012., Karlovac - Zamjenik ministra unutarnjih poslova RH Evelin Tonkovic zenskoj grupi "Korak" urucio je donaciju od 48 slikovnica za skloniste za Zensku grupu Korak. Donaciju je primila predsjednica Zenske grupe Korak Mirjana Dudukovic. Josip Celic, nacelnik PU Karlovacke. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tužiteljstvo vjeruje kako će tijekom suđenja uspjeti rasplesti što se s vilom događalo. Za sada se, kako stoji u optužnici, Kali na teret stavlja da je 6. srpnja 2007. zajedno s tadašnjim direktorom Flava Linee, Slovakom Mariakom Tiborom, prodao vilu. Zato će odgovarati zbog kršenja Zakona o trgovačkim društvima prema kojem je bio dužan skrbiti o interesima firme u kojoj je bio suvlasnik i to pažnjom dobrog gospodarstvenika, te nije smio postupati s imovinom društva kao da je njegova vlastita. No, pravila iz tog zakona Kale je prekršio odlučivši oštetiti većinskog vlasnika.

Sklapanje spornog ugovora

Zato je zajedno s Tiborom sklopio ugovor s Ćelićem. Prodao mu je vilu za 200.000 eura, odnosno 1.498.000 kuna. Novac je trebao uplatiti u državni proračun jer je Flava Linea imala porezni dug. Tako je državi morao podmiriti 1.339.310,47 kuna duga, a jednom privatnom dužniku 20.000 eura, u protuvrijednosti od 148.200 kuna, stoji u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je sigurno da je u to vrijeme Kale znao kako kuća vrijedi najmanje 709.590 eura, što je protuvrijednost od oko 5,3 milijuna kuna. Naime, upravo je on tu kuću 18. rujna 2001. kupio zastupajući Flava Lineu. Platio ju je tada 800.000 eura.

Međutim, prema dokumentima što su ih istražitelji pronašli Kale je Ćeliću omogućio da nakon kupnje vile 2007. godine uknjiži to svoje novo vlasništvo bez da plati kupovnu cijenu, ali i bez da Flava Linei osigura plaćanje cijene. Kale je zapravo, zaključuje se u optužnici, pristao da kupac vile svoje ugovorne obveze ne obavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je s vile skinuta zabilježba spora?

Naime, kupac je platio samo 18.000 eura privatnom dužniku tvrtke, dok je Kale na razlici cijene oštetio u međuvremenu likvidiranu firmu i svog poslovnog partnera Josefa Sterna za oko 509.590 eura, odnosno gotovo četiri milijuna kuna.

Image
Foto: PIXSELL

22.08.2012., Lokva Rogoznica - Kuca s bazenom koju je kupio Josip Celic, nacelnik PU Karlovacke. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sudac Čolak u ovom se slučaju pojavio tijekom 2011. godine, kada je donijeto rješenje kojim se s vile kraj Omiša skida zabilježba spora što ju je, još 2004. godine, strahujući od problematičnog poslovnog razlaza s Kalom, stavio Josef Stern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sada ni Ćelić ni sudac Čolak nisu obuhvaćeni ovom optužnicom koja će se uskoro naći pred splitskim sucima.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo