U jeku štrajkova / Raskol u zbornici: Prvi put u povijesti dio učitelja ima 1000 kn veću plaću od kolega u istoj školi

Tako bi to moglo izgledati već idućeg tjedna ako zagrebački gradonačelnik ispuni obećanje i povisi plaće učiteljima

4.10.2019.
17:05
VOYO logo

U istoj zbornici, jednom učitelju povišica od 1000 kuna, drugome ništa. Tako bi to moglo izgledati već idućeg tjedna ako zagrebački gradonačelnik ispuni obećanje i povisi plaće učiteljima - ali samo onima u boravku.

Resorna ministrica kaže - neću se miješati u gradska posla. Nastavnici i dalje negoduju oko plaća, a stižu im i nova zaduženja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put u povijesti zagrebački će učitelji koji rade u istoj školi idući tjedan dobiti - različitu plaće. I do 1000 kuna povišice dobit će učitelji u produženom boravku. Obećanje je to zagrebačkoga gradonačelnika koje dolazi u jeku štrajkova i pregovora sindikata s Vladom i resornim ministarstvom.

"To je jedan vrlo mali postotak, ako do toga i dođe. To ne znam. Ne ulazim u politiku Grada. To su učitelji koji su u produženom boravku, njih 600-700 u odnosu na 10.000 zaposlenih", govori za RTL Danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školskom sindikatu kažu - to je dobra poruka Vladi.

"Zagrebački je gradonačelnik napravio nešto što jest presedan. Ali i nešto što bi na neki način trebalo biti putokaz i svim ostalim gradonačelnicima, odnosno da budem još precizniji: osnivačima škola", rekao je predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnici za tjedan dana kreću u novi štrajk

I dok sindikati traže veće plaće, u Ministarstvu demografije pripremaju novi projekt pod nazivom "Igraj se i uči" o uvođenju produženog boravka u više škola, ali i nastave za vrijeme ljetnih školskih praznika.

"Temeljem iskazanog interesa roditelja i škola, da se omogući da se pohađaju edukativni sadržaji jer niti jedan roditelj nema dva i pol mjeseca godišnjeg odmora. 
Na ovaj način relaksirat će se i omogućiti da djeca imaju i edukativni i sportski sadržaj", dodaje Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70 milijuna kuna vrijedan projekt koji će se financirati iz EU fondova roditelje bi mogao rasteretiti, a učitelje dodatno opteretiti, kažu u sindikatu.

"Kao da se ide grlom u jagode! Jer tko izađe s podatkom da mu treba točno 70 milijuna kuna da će zaposliti učitelje, onda ja znam da je to neozbiljno. Jer nedostaje infrastruktrue i analiza", kaže Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekti uvođenja produženog boravka značit će, čini se, i restrukturiranje u školstvu. Jer dok iz jednog Ministarstva stiže poruka o novim zapošljavanjima, u drugom kažu - nastavnika je previše.

"U sklopu projekta bit će omogućeno i zapošljavanje novih učitelja, pomoćnog i stručnog osoblja, koje će također biti financirano iz europskih sredstava", rekao je Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj i mlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama bi to omogućilo da s jedne strane riješimo i tehnološke viškove, i s druge strane, a to nam je u fokusu, još podignemo razinu obrazovanja naših učenika", dodala je Divjak.  

U međuvremenu, nastavnici, za tjedan dana, kreću u - novi štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo