DRAMATIČNO SPAŠAVANJE IZ SAVE / Ranojutarnji poziv u pomoć udružio građane, policiju i vatrogasce: 'Bili su euforični kada su nas vidjeli'

Image
Foto: JVP Zaprešić

'Njihovo je stanje bilo euforično kada su vidjeli da im se približavamo, vjerujem da su u nama vidjeli zadnju slamku spasa iz nabujale vode', ispričao je zaprešićki policajac Marijan

7.8.2023.
15:59
JVP Zaprešić
VOYO logo

Policijska uprava zagrebačka objavila je na svojim stranicama vijest o jednom dramatičnom, ali sretno okončanom spašavanju ljudi u subotu ujutro, oko 5.30 sati, iz nabujale rijeke Save.

Tada su službenici Policijske postaje Zaprešić zaprimili dojavu kako u Sportskoj ulici u Drenju Brdovečkom nekoliko osoba doziva u pomoć. Dolaskom u Drenje Brdovečko policijski službenici su se uputili do kraja makadamskog puta u Sportskoj ulici, a koji se nalazi oko 200 metara od posljednje naseljene kuće u naselju, prekinut nabujalom rijekom Savom te su na udaljenosti od oko 100 metara čuli nekoliko osoba koje su dozivale pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Visok vodostaj /

Snimka poplavljenog područja oko Save prikazuje svu strahotu opasnosti izlijevanja rijeke

Image
Visok vodostaj /

Snimka poplavljenog područja oko Save prikazuje svu strahotu opasnosti izlijevanja rijeke

Zapeli u močvarnom tlu i podvodnom granju

U močvarnom raslinju razina vode je naglo rasla zbog izlijevanja rijeke iz korita te su policijski službenici ušli u nabujalu rijeku kako bi utvrdili na kojem se mjestu nalaze osobe kojima je potrebna pomoć. Vodeći se glasovima dozivanja u pomoć, locirali su da se osobe nalaze s druge strane raslinja. Bile su okružene naglo rastućim vodostajem Save te su policijski službenici odmah započeli akciju spašavanja.

"Riječ je o području na kojem se nalazi velika šikara, razina vode bila je visoka i jedini način da odredimo gdje se osobe nalaze bilo je uspostavljanje glasovnog kontakta, što smo i uspjeli napraviti i na taj smo se način vodili prema lokaciji na kojoj se osobe nalaze", riječi su policijskog službenika Dine koji je sudjelovao u spašavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razina vode u tom je trenutku bila između dva i tri metra te su policajci iz Zaprešića prvo pokušali plivati pridržavajući se za grane i probiti se s desne strane do mjesta s kojeg su čuli glasove, ali zbog propadanja u močvarno tlo i podvodnog granja, nisu uspjeli pronaći siguran oslonac te su se vratili na početnu točku i krenuli s lijeve strane. Močvarno tlo koje je propadalo i podvodne grane opet su im onemogućili pronalazak sigurnog oslonca kako bi došli do osoba kojima je trebala pomoć.

'Bili su euforični kada su nas vidjeli'

Nakon što su bili primorani vratiti se na početak, udružili su snage s članom vatrogasne postrojbe DVD Brdovec, uzeli čamac i potrebnu opremu za spašavanje te se probili kroz raslinje i uočili tri muške osobe, okružene naglo rastućim vodostajem, koje su se pridržavale za obližnje grane. Zajedno s vatrogascem, veslajući su se probili kroz nepristupačan teren do tri mlađa muškarca izvukli ih iz vode i smjestili u čamac na sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovo je stanje bilo euforično kada su vidjeli da im se približavamo, vjerujem da su u nama vidjeli zadnju slamku spasa iz nabujale vode. Zahvalan sam što se sve tako završilo i što smo svi zajedno iz ove situacije izašli neozlijeđeni“, naveo je policijski službenik Marijan iz Policijske postaje Zaprešić.

S obzirom na to da su trojica muškaraca, ujedno tražitelji međunarodne zaštite u RH, pokazivali znakove pothlađenosti, nakon uspješnog dolaska do mjesta gdje su se nalazile ostale službe spašavanja, medicinski su zbrinuti u domu zdravlja te je utvrđeno da nisu ozlijeđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vodeni val stigao u Hrvatsku: Kritično je u okolici Zaprešića, spašena tri stranca

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo