RADOVAN FUCHS OPET POSTAO MINISTAR OBRAZOVANJA, OTKRIO ZAŠTO JE UOPĆE PRIHVATIO POZIV: / 'Ja sam već odavno trebao biti u penziji...'

Image
Foto: RTL / screenshot

'Nikad nije bilo baš lako odabrati ljude koji se žele toga prihvatiti, naročito nakon što je to postalo megaobrazovanje, negdje 2004. godine.

21.7.2020.
15:06
RTL / screenshot
VOYO logo

S Radovanom Fuchsom, koji će zasjesti u vruću stolicu ministra znanosti i obrazovanja, mandatar Vlade Andrej Plenković složio je čitav mozaik nove Vlade.

Upravo je u resoru obrazovanja bilo najviše neizvjesnosti dok se slagala nova kadrovska konstrukcija u Banskim dvorima. Očito je Fuchsu trebalo dosta vremena da odvagne i prihvati ponudu za preuzimanjem resora od dosadašnje ministrice Blaženke Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RADOVAN FUCHS NOVI JE MINISTAR ZNANOSTI I OBRAZOVANJA: /

'Pristao sam na Plenkovićevu ponudu'

Image
RADOVAN FUCHS NOVI JE MINISTAR ZNANOSTI I OBRAZOVANJA: /

'Pristao sam na Plenkovićevu ponudu'

'Obrazovanje je velik i kompleksan sustav'

"Naravno da mi nije bilo lako odlučiti prihvatiti. Ja sam možda već odavno trebao biti u penziji, ali nisam, i dalje sam aktivan. Čovjek se u nekom trenutku zapita moram li to stvarno raditi. Uvijek sam pokušao nešto generalno dobro napraviti", kazao je Fuchs gostujući u RTL Direktu.

Dojam je da za mjesto ministra znanosti i obrazovanja osim Fuchsa i nije bilo ozbiljnijih kandidata. Na upit zašto je obrazovanje postalo tako nepopularno, Fuchs kaže: "Nikad nije bilo baš lako odabrati ljude koji se žele toga prihvatiti, naročito nakon što je to postalo megaobrazovanje, negdje 2004. godine. To je veliki i kompleksan sustav u kojem državni tajnici sami po sebi trebaju biti ministri."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Učenici i studenti najesen bi trebali nastaviti s nastavom'

Prva Fuchsova briga bit će osigurati početak nove školske i studentske godine u uvjetima pandemije Covida-19. On kaže kako treba pokušati pod svaku cijenu vratiti djecu u škole te da će mu to biti proritet već sljedećih dana.

"Imamo ideju uključiti epidemiologe, virusologe, nastavnike i lokalnu upravu. Ne možete šturo pokušati primijeniti neku epidemiološku mjeru za koju znate da funkcionira", smatra Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako epidemija ostane na trenutačnoj razini, Fuchs kaže da bi učenici i studenti trebali nastaviti s nastavom.

"Zaista ne znam što će se događati na jesen. Može doći do porasta i drugih respiratornih oboljenja i preklapanja slike Covida. Možda sve prođe glatko i bez problema. Pripremit ćemo se", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo