GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Radovan Fuchs o štrajku učitelja: 'Ne bih želio doći na mjesto ministrice Divjak'

Radovan Fuchs je kazao i da ne bi premijeru davao savjete da smjeni ministricu Divjak

21.11.2019.
19:00
VOYO logo

Premijerov savjetnik za obrazovanje Radovan Fuchs gostujući u RTL-u Danas govorio je o štrajku učitelja i sudbini ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. 

Premijerov savjetnik za obrazovanje Radovan Fuchs gostujući u RTL-u Danas govorio je o štrajku učitelja i sudbini ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako bi on riješio ovu situaciju sa štrajkom, Fuchs je odgovorio da se svaka takva situacija mora rješavati pregovaranjem. 

"Imamo odmak ministrice koja je trebala voditi čitave pregovore"

"No, sada je situacija specifična zato što je došlo do toga da u jednom trenutku imate odmak osobe koja je trebala voditi čitave pregovore, a to je ministrica. Ona se izmakla u jednom trenutku u pregovoru sa sindikatima", kazao je Fuchs. Na pitanje je li zbog toga savjetovao premijera da ministrici da ostavku, Fuchs je rekao da nije na njemu da savjetuje premijera o ostavkama ministara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih davao takve savjete, niti da ju smijeni, niti da ju ne smijeni", kazao je Fuchs te dodao da je to stvar procjene premijera Plenkovića. Komentirao je i današnji sastanak premijera Plenkovića i ministrice Divjak koja je nakon njega kazala da je ponudila neka rješenja. 

"Znam da je bio sastanak, ali ne znam o čemu se razgovaralo. Ako je ministrica došla s nekim rješenjima i ako su ona učinkovita, to bi bilo dobro", rekao je Fuchs te rekao koje bi bilo njegovo rješenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pregovorima sa sindikatima treba još jednom vidjeti koje su sve opcije moguće. Ali, mislim da je varijanta koju je ponudio premijer, s opcijom odnosno revizijom i recenzijom ukupnih koeficijenata u svim službama, jedina moguća, kada govorimo o koeficijentima".

"Štrajk se može okončati" 

"Kada govorimo o eventualnim nekakvim financijskim nadoknadama ili povećanjima, bez obzira što je dosad povećano skoro 20 posto ili nešto više, mislim da se može naći prostor za neke postotke. I ako bude postojala volja s jedne i druge strane, štrajk se može okončati", kazao je Fuchs te dodao kako u razgovorima svaki puta stvar padne kada se traži izmjena koeficijenata koja se uređuje uredbom Vlade "i ne bi smjela biti predmet sindikalnog pregovaranja". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, da postoji potreba korekcije koeficijenata, definitivno postoji. JA bih na neki način prihvatio varijantu da suspendiram štrajk zbog datih obećanje Vlade i premijera da će se korekcija koeficijenata zaista i napraviti", kazao je Fuchs. Kazao je i da nije razmišljao da dođe na mjesto ministrice Divjak. 

"Niti bih želio doći na njeno mjesto", kazao je Fuchs i naglasio da nije direktno uključen u pregovore sindikata i Vlade i ministarstva. Na pitanje je li opcija sudska zabrana štrajka, kazao je da, koliko zna, nema sudske zabrane štrajka, "nego samo odluka o neplaćanju dana provedenih u štrajku od 15. studenog nadalje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poručio bih da štrajk koji je vezan isključivo na vraćanje digniteta, kako to sindikati vole napominjati, učiteljima kroz korekciju koeficijenata, nije baš jedini i isključivi razlog nezadovoljstva učitelja. Ako pogledate što se piše po društvenim mrežama, a javljaju mi se i moji poznati i nepoznati učitelji iz zbornica, postoji tu širi problem kojeg sindikati nisu naglasili. Dignitet učiteljima bi se može vratiti na način koji se ne odnosi na materijalni status kao što je zabrana anonimnog prijavljivanja nastavnika ili nezadovoljstva s dijelom provedbe 'Škole za život'", zaključio je Fuchs. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo