RADNIK U HRVATSKOJ PLAĆEN JE PUNO MANJE NEGO U NJEMAČKOJ: / 'Ako ne dignemo plaće, ostat ćemo bez kvalitetnih radnika'

Image

Iako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj pao i sada iznosi 188 tisuća, radnici i dalje ne uspijevaju pronaći dobar posao, a istodobno se poslodavci žale da ne mogu pronaći dobre radnike.

1.12.2017.
9:40
VOYO logo

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gosti su, među ostalim, raspravljali o povećanju minimalnih plaća, iseljavanju mladih i propadanju tvornica.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorio je da ćemo ostati bez radnika ako se nastavi trend malih plaća, a čak niti uvoz radne snage to neće promijeniti. Dodaje da bi država morala investirati u obrazovanje i prekvalifikacije i kaže da stotine radnika u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje uopće nisu angažirani i ne pomažu ljudima pri zapošljavanju već se bave samo statistikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dok se ne podignu plaće, nećemo u Hrvatskoj moći zadržati kvalitetne radnike. Oni će ići tamo gdje su bolji uvjeti rada, veće plaće i bolji odnos prema radnicima', kaže Novosel i dodao da će se izgubiti tvrtke jer neće imati s kime raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se i Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, koji kaže da je u Hrvatskoj sat rada u prosjeku plaćen čak 20 eura manje nego u Europskoj uniji.

'U slobodi rada je hoće li čovjek raditi ovdje za 10 eura ili tristo kilometara dalje za 30 ili 40 eura', kaže Jurčić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na efekt multinacionalnih kompanija.

'Kad su lanci dolazili u Hrvatsku prije desetak godina, dolazili su i s gubitkom, ali s ciljem da zauzmu tržište. Svatko je išao uzeti dio, zauzimali su prostor očekujući da će rasti, kao što i jesu rasli', kaže Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge poslodavaca građevinara HUP-a, Mirko Habijanec, također kaže da su plaće u Hrvatskoj mnogo niže nego u EU-u, a kao primjer navodi Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hrvatskoj hitno trebamo doći na visinu pola njemačke plaće', kaže Habijanec i dodaje da visina plaće u građevinskom sektoru u Njemačkoj radnike motivira na ostanak u Uniji. Smatra da bi Hrvatskoj dobro došla i promjena Zakona o radu.

Predsjednik Udruženja tekstilaca HGK-a, Stjepan Pezo, smatra da je kompanija Galeb socijalno osjetljivi hrvatski kapitalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želimo povećati primanja radnika, ali ne na štetu poslodavaca', kaže Pezo.

'Da smo mi i sindikat na istoj strani, kad govorimo o tome da želimo povećati plaće, odnosno primanja radnika, a da to ne bude na teret poslodavaca, jer kad se uspoređujemo s Njemačkom, isto kako radnici iz Bosne dolaze raditi na gradilište ili hotel, isto tako nam oni uzimaju poslove zato što su jeftiniji', kaže Pezo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo