'NE ZNAM BIH LI SE SMIJAO ILI PLAKAO...' / Katarina Peović želi izmjenu Zakona o blagdanima, Reiner negoduje: 'Sa svojim idejama ostala je u prošlosti'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Radnička fronta predlaže da kad blagdan padne na neradni dan, primjerice nedjelju, država proglasi i ponedjeljak neradnim danom

11.7.2021.
20:46
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Radničke fronte (RF), Katarina Peović u Sabor je uputila prijedlog izmjena Zakona o blagdanima. RF tako predlaže da kad blagdan padne na neradni dan, primjerice nedjelju, država proglasi i ponedjeljak neradnim danom. Peović govori da je tako bilo i prije devedesetih, ali i danas u brojnim zemljama, piše Dnevnik.hr.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako o navedenom prijedlogu ne zna ništa, no potpredsjednik Sabora Željko Reiner tvrdi kako HDZ na to neće pristati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naprosto svi moramo raditi više, pogotovo sada kada se želimo izvući iz ove gospodarske krize uzrokovane pandemijom. U ovom času davati takav prijedlog, ne znam bih li se smijao ili plakao", poručio je potpredsjednik Sabora Katarini Peović, dodajući da HDZ to neće podržati.

Image
PEOVIĆ NAGOVORILA DESNIC /

U DA GLASA ZA NJEZIN PRIJEDLOG: U jednom trenutku Grmoja se okrenuo i rekao joj: 'Kate, dođi!'

Image
PEOVIĆ NAGOVORILA DESNIC /

U DA GLASA ZA NJEZIN PRIJEDLOG: U jednom trenutku Grmoja se okrenuo i rekao joj: 'Kate, dođi!'

Da je takav Zakon na snazi već bismo za Veliku Gospu dobili slobodan ponedjeljak, a na vikend ove godine padaju i Božić i Nova godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani uglavnom podržavaju ideju Radničke fronte, a Hrvatice iz Austrije govore kako ni u Austriji nema takvog spajanja. "Nemamo, radi se, više se radi nego ovdje. Ali u Austriji ima dosta slobodnih dana'', rekle su za Dnevnik Nove TV.

Reiner: 'Sa svojim idejama ostala je tamo potkraj 1940-ih...'

U SAD-u se Dan nezavisnosti slavio u nedjelju, a prema federalnom zakonu i ponedjeljak je bio neradni dan. Slične zakone ima više od 80 zemalja svijeta. Primjerice, u Crnoj Gori radnici su zbog praznične nedjelje slobodni i iduća dva dana u tjednu, a Belgija nudi radnicima izbor slobodnog dana tijekom godine. Luksemburg, pak, ima opciju dodatnih dnevnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Željko Reiner smatra da ideja Radniče fronte pripada prošlosti. "Sa svojim idejama ostala je tamo potkraj 1940-ih i početkom 1950-ih godina,. Mislim da je upravo smiješno danas, 2021. godine, o tome raspravljati“, tvrdi.

"Mislim da netko tko sam sebe naziva vitezom ne bi trebao davati takve kvalifikacije i ocjenjivati tko je ostao u prošlosti. Mislim da je malo viteza u ovoj zemlji'', uzvratila je Peović Reineru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni prijedlog Radničke fronte ide u proceduru, a termin rasprave ovisit će o HDZ-u.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike