PEOVIĆ NAGOVORILA DESNIC / U DA GLASA ZA NJEZIN PRIJEDLOG: U jednom trenutku Grmoja se okrenuo i rekao joj: 'Kate, dođi!'

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Saborska oporba, i lijeva i desna, već je imala zajedničke interpelacije i prijedloge, ali je presedan jer je prvi put prijedlog zastupnice Radničke fronte poduprla čitava oporba,

11.5.2021.
10:34
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

Prošloga petka u Hrvatskom saboru dogodio se presedan koji je u medijima prošao gotovo nezamijećen. Naime, zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, koju se smatra radikalnom ljevičarkom, uspjela je pridobiti i zastupnike koje se percipira kao radikalno desne da glasaju za njezin prijedlog Zakona o porezu na digitalne usluge.

Novi list opisuje kako je tekao prethodni dogovor desne oporbe koji je snimila i kamera Televizije Hrvatskog sabora. Sve se zbivalo nešto prije podneva, dok se čekalo da predsjednik Sabora Gordan Jandroković stavi raspravljene točke na glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja preuzeo ulogu posrednika

U jednom trenutku potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja ustao je i otišao do predsjednika Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepe Bartulice te mu nešto objašnjavao, a zatim se okrenuo prema Peović i kazao joj: "Kate, dođi". Peović je došla do Grmoje i Bartulice, a u blizini su bila još dvojica zastupnika Domovinskog pokreta, Daniel Spajić i Zlatko Hasanbegović.

Jandroković je uskoro trebao dati na glasovanje zaključak Odbora za državni proračun i financije i Odbora za zakonodavstvo kojim se odbija zakonska inicijativa Katarine Peović. Riječ je o tome da je Vlada u svom očitovanju sugerirala Saboru da ne prihvati uvođenje poreza za velike digitalne kompanije, poput Amazona, Facebooka i Googlea jer bi to američka administracija mogla ocijeniti kao diskriminirajući akt prema američkim tvrtkama i odgovoriti protumjerama u vidu trgovačkih sankcija. Budući da nitko iz Domovinskog pokreta nije sudjelovao u raspravi o prijedlogu Katarine Peović, nije se znalo kako će se oni postaviti prilikom glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je, na Grmojin poziv, Peović zastupnicima Domovinskog pokreta na brzinu objasnila zašto bi morali podržati njezin prijedlog. Ubrzo se vidjelo da su je ozbiljno shvatili jer je cijela opozicija glasovala za njezin prijedloga.

Image
KATARINA PEOVIĆ IZJAVOM O TUĐMANU UZRUJALA HDZ-OVCE: /

'Jeste li upoznati s presudom Haaškog suda Prlić i drugi?'

Image
KATARINA PEOVIĆ IZJAVOM O TUĐMANU UZRUJALA HDZ-OVCE: /

'Jeste li upoznati s presudom Haaškog suda Prlić i drugi?'

Nije prvi put, ali je ipak presedan

Novi list piše kako to nije bilo prvi put u ovom sazivu da saborska oporba, i lijeva i desna, ima zajedničke interpelacije i prijedloge, ali je presedan jer je prvi put prijedlog zastupnice Radničke fronte poduprla čitava oporba, uključujući i njezine ideološke antipode poput, primjerice, Hasanbegovića. Njezin prijedlog na koncu nije prošao jer je saborska većina glasovala protiv, ali Peović je ipak bila zadovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, tako je bilo. Kolege iz Domovinskog pokreta nisu bili upućeni u moj prijedlog jer se o njemu raspravljalo u kasnim poslijepodnevnim satima. Lijepo od Grmoje što mi je omogućio da im ga predstavim, možda bi, da nije bilo njega, zastupnici Domovinskog pokreta drukčije glasali. Moj zakonski prijedlog nije prošao, ali jasno je da će ga svejedno Sabor uskoro usvojiti. HDZ će sigurno uvesti porez na digitalne usluge. Sada su to odbacili jedino zato što je prijedlog stigao iz oporbe, čijim zastupnicima ne bi baš zbog karaktera ovog zakona dobro djelovalo u biografiji da su također biti protiv", kazala je Peović za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bartulica: Nemam ništa s njima, ovo je iznimka

Peović se podsjetila da je i sama svojedobno glasala za amandman Hrvatskih suverenista na odluku o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa.

"Više me zanimaju ideje nego ljudi", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Kluba Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica rekao je pak: "Nemam ja s tom ekipom ništa zajedničko, ne kontaktiram s njima i Grmoja je zapravo bio posrednik. Gotovo ni o čemu se ne slažem s Radničkom frontom, ovo je bila prava iznimka."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo