Ne žele odustati / Uljanikovci nastavljaju sa štrajkom: 'Da se reagiralo pravovremeno moglo se puno manje potrošiti'

U Uljaniku ne dopuštaju kooperantima da ulaze u škver, premijeru pak zamjeraju što se više brine o njima nego o radnicima

24.3.2019.
21:00
VOYO logo

Predsjednik Jadranskog sindikata, Boris Cerovac u emisiji RTL Danas kazao je kako radnjici Uljanika neće odustati od štrajka dok se ne isplate plaće i dok se ne riješi pitanje restrukturiranja Uljanika. 

"Treba odobriti kredit za privremeno financiranje jer bez toga, na žalost, mi više ne možamo. Ovo je već sedmi mjesec da radimo bez jamstava da će nama plaća biti isplaćena", kazao je Cerovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što planiraju učiniti ako Vlada odluči da Uljanik ide u stečaj, Cerovac poručuje kako postoje dvije opcije - jedna je stečaj, a druga restrukturiranje. "U Uljaniku još uvijek vjerujemo da postoji netko tko razmišlja kao mi i da će odlučiti da se ide u restrukturiranje. Radnici dolaze sa svakakvim idejama, što raditi u slučaju stečaja, no ja danas o tome ne bi volio govoriti. Dokle god postoji šansa želim da se ona iskoristi", dodaje Cerovac. 

Image
Foto: Vijesti.hr

Kaže kako bi, govoreći o restrukturiranju i o novcu, Cerovac dodaje kako bi postavio pitanje onima koji su davali garancije, zašto nisu reagirali pravovremeno? "Garantiram, da se reagiralo pravovremeno moglo se puno manje novaca isplatiti iz proračuna Republike Hrvatske. Brodove bi napravili i oni ne bi bili ni blizu cifre koje imamo danas", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto bi država spašavala brodogradnju na koju su već potrošene milijarde, kaže kako bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da je Uljanik gradio sofisticirane brodove što nisu mogla druga priznata brodogradilišta u svijetu. 

"Imali smo kvalitetnu radnu snagu, a uz naš Uljanik radi puno drugih obrtnika koji ugrađuju svoje proizvode u naše brodove. Što je s njima? Što će se njima ako se Uljanik zatvori? Hoće li, kao što je to bilo s nekretninama u vlasništvu MORH-a biti uništeni? To nikome ne bi smio biti cilj", kazao je Cerovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uljaniku ne dopuštaju kooperantima da ulaze u škver, premijeru pak zamjeraju što se više brine o njima nego o radnicima. Cerovac napominje kako se svakodnevno čuje s rukovodećim kadrom koji potvrđuje da su kooperanti u Uljaniku nekvaliteni. 

"Mi smo kvalitetniji i puno brže možemo odraditi poslove što znači da itekako bi trebalo cijeniti Uljanikovog radnika. Cijena rada koju u ovom trenutku moraju platiti kooperantu je nekoliko puta veća nego cijena rada Uljanikovca. Zanimljivo je da se premijer počeo brinuti za kooparante. Nakon jednog dana štrajka počeo se brinuti za njih i brodovlasnike dok je zaboravio da Uljanikovci sedam mjeseci nisu dobili plaće", kazao je Cerovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo