Radioaktivni gromobrani mogli bi se srušiti svaki čas!

Radioaktivni gromobrani koji su prije 25-30 godina instalirani u krugu tvornice 'Dalmatinka' danas su ozbiljna prijetnja građanima Sinja.

6.11.2011.
20:50
VOYO logo

U slučaju da se gromobrani u krugu tvornice 'Dalmatinka' sruše, radiaktivni snop, usmjeren prema nebu, bio bi okrenut prema dijelu okruženja, pa bi dio građana iz susjedstva bio izložen radioaktivnom zračenju.

Zbog toga bi se dio grada Sinja moralo iseliti. Stanje je suviše ozbiljno da bi se čekalo što će se dogoditi. Zato ove gromobrane treba hitno demontirati. Ovo je bio ponovljeni apel vijećnika Stipana Labrovića na sjednici sinjskog Gradskog vijeća, koji je o opasnosti radioaktivnih gromobrana govorio i prije godinu i po dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi nemamo novca kojim bismo to financirali, jer nam je blokiran račun. Koliko znam, problem je i s odlagalištem radioaktivnih dijelova gromobrana. Zbog svega smo se obraćali nadležnim ministarstvima te smo još 16. travnja 2010. dobili dopis Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u kojemu se oni obvezuju osigurati sredstva za demontažu gromobrana i pohranjivanje radioaktivnih tvari. Iako je od toga prošlo godinu i pol dana, ništa nije napravljeno'', rekao je Vedran Šeparović, stečajni upravitelja 'Dalmatinke nove'.

Gradonačelnik odobrio sredstva za uklanjanje

Problematični su, čini se, i gromobrani na zgradi Općine. Premda se tvrdi da oni nisu radioaktivni, nitko ne može objasniti zašto je kod desetak zaposlenika koji su radili u toj zgradi posljednjih godina otkriveno kancerogeno oboljenje. Previše ih je da bi to bilo slučajno, a jedina njihova poveznica je mjesto rada, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Panza, v.d. pročelnice Odjela za gospodarstvo, prostorno planiranje i komunalije, kazala je da je gradonačelnik Ivica Glavan odobrio sredstva za uklanjanje dvaju gromobrana s općinske zgrade te da će taj posao biti obavljen u najkraće vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo