U pandemijskoj godini /

Radimo od kuće, a hakeri nas stalno napadaju: Zabilježeno je najmanje 380 ozbiljnih kibernetičkih napada

Najčešće su to phishing mailovi i poruke, odnosno pokušaj napadača da prijetnjama od žrtve pribavi povjerljive informacije poput osobnih podataka te novac

21.4.2021.
7:00
VOYO logo

Zbog pandemije i potresa velik broj tvrtki odlučio se na rad zaposlenika od kuće. Međutim, upravo je to prilika hakerima da provale u njihova računala, iznuđuju novac i informacije. Koliko smo ranjivi, ponekad i naivni pokazali su rezultati istraživanja o kibernetičkim napadima u 2020. 

Održavanje informacijske sigurnosti u doba sve češćih kibernetičkih napada tvrtke prepuštaju stručnjacima poput Vlatka. On uz 8-godišnje iskustvo rada u IT sigurnosti tvrdi - potražnja za nama nikada nije bila veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlatko Denisov, stručnjak za sigurnost IT sustava:  "Definitivno. Zadnje godine, pandemijske godine tu se dogodio izniman porast. Jedan veliki, veliki porast sa napadima prema kućnim korisnicima. Znači phishing i spam je porastao po nekim literaturama i 600 do 800 posto".

A da Hrvatska više nije izoliran slučaj u kibernetičkim napadima, potvrđuju i sve učestaliji napadi na velike hrvatske tvrtke poput INA-e, Pevexa i Overseas Expressa. A slični napadi specijalnost su za jednu od najuspješnijih tvrtki za IT sigurnost u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlatko Košturjak,  tehnički direktor tvrtke za informacijsku sigurnost:  "Kroz naš sigurnosno-operativni centar zabilježili smo oko 21 tisuću alarma i 1000 pravih istraga"."Neki tipični ulazni vektori bili su ulaz kroz VPN, kroz izložene servise i aplikacije zbog ubrzane digitalizacije i naravno, sami mail od samih zaposlenika".

U pandemijskoj godini u Hrvatskoj, objašnjavaju nam, zabilježeno je najmanje 380 ozbiljnih kibernetičkih napada. Najčešće su to phishing mailovi i poruke, odnosno pokušaj napadača da prijetnjama od žrtve pribavi povjerljive informacije poput osobnih podataka te novac.

Mario Blažević, konzultant za informacijsku sigurnost: "Ako malo pogledamo adresu s koje je poslano vidimo da to nikako nije Facebookov račun. Mene netko upozorava da se netko pokušao spojiti sa iphone11 pro na moj račun i da ja pod hitno provjerim dal je to legitimna aktivnost. Klikom dolje na ovaj Report the user će najčešće se dogoditi da napadač aktivira zlonamjerni sadržaj na računalu korisnika".

Image
Vozači, oprez! /

Sutra će se održati Speed Marathon: Policija će svim raspoloživim sredstvima nadzirati brzinu u cijeloj Hrvatskoj

Image
Vozači, oprez! /

Sutra će se održati Speed Marathon: Policija će svim raspoloživim sredstvima nadzirati brzinu u cijeloj Hrvatskoj

I tako hakeri kradu Vaše podatke i prodaju ih po cijeni do čak 200 dolara na crnom tržištu, ovisno o osjetljivosti informacija. Zabrinjavajuće, više od 50 posto ljudi, pokazuje istraživanje, nasjelo bi na ovakve lažne mailove i poruke. Recept za obranu je dobro razmisliti prije nego kliknete na sumnjive poruke uz redovitu promjenu lozinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo