'PUTNICI NEKA SE PRIPREME ZA DUGA ČEKANJA': /

Vraćaju se duple kontrole na Bregani?

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Slavko Midzor

Uoči turističke sezone iz hrvatske policije stiže novi prijedlog kako smanjiti gužve na granici sa Slovenijom.

1.6.2017.
10:59
PIXSELL / ilustracija, Slavko Midzor
VOYO logo

Hrvatski i slovenski policajci bi prvi put nakon 2014. godine trebali opet odvojeno nadzirati putnike u cilju bržeg prometovanja. Zahtjev je to koji je uputio Ured ravnatelja policije Marko Srdarević, piše Jutarnji.

Hrvatska strana predložila je slovenskoj da granična policija Hrvatske u turističkoj sezoni do 1. listopada obavlja kontrolu putnika svake zemlje, a sukladno intezitetu prometa mogli bi otvoriti veći broj ulaznih i izlaznih traka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SLOVENCI IMAJU PLAN ZA GUŽVE NA GRANICI S HRVATSKOM: ‘Ovo su mjere koje ćemo poduzeti već ovaj tjedan’

Iz MUP-a poručuju da bi to trebalo ubrzati prelazak granice. Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je skeptičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade nedavno je tvrdio da je dogovor o ciljanim kontrolama postignut. Očito nije. Da bi se barem donekle kontrolirao kolaps koji ćemo imati na graničnim prijelazima, napušta se dogovor iz 2014. godine o "one stop kontroli" sa Slovenijom za granični prijelaz Bregana - Obrežje. Sve ovo govori da će Hrvatska radi Uredbe EU-a trpjeti ozbiljne štete, a putnici neka se pripreme za duga čekanja bez obzira na to što su državljani EU-a", kaže Ostojić.

Slovenska strana ovaj će prijedlog tek razmotriti.

KAOS I KOLONE DILJEM ZEMLJE: Slovenci ne odustaju od rigoroznih kontrola na granicama

"S hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova imamo redovite kontakte na razini državnih tajnika, koji su se nedavno sreli nekoliko puta, posebice u pogledu sustavnih graničnih kontrola. U skladu sa smjernicama Europske komisije o provedbi sustavne kontrole, hrvatska je strana podnijela prijedlog za premještanje hrvatske granične policije na njihova mjesta na graničnom prijelazu tijekom turističke sezone. Prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova RH, koji smo primili u utorak, 30. svibnja, u našem Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji temeljito ćemo pregledati te s predstavnicima Hrvatske razgovarati o svim otvorenim pitanjima, pa ćemo imati više informacija o tome", odgovorila je Vesna Mitrić iz Odjela za odnose s javnošću slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KAOS: Na Bregani se čekalo i do pet sati! Ljudi izgubili živce, izašli iz buseva i počeli pješice prelaziti granicu: ‘Za sve su krivi Slovenci!’

Podsjetimo, do problema na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima došlo je 7. travnja, kada se počela primjenjivati izmijenjena schengenska uredba, namijenjena jačanju sigurnosti na vanjskim granicama EU-a i Schengena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je zboga toga, nakon trilateralnog sastanka u Bruxellesu premijera Andreja Plenkovića, slovenskog premijera Mire Cerara i predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, objavila da su se dvije države dogovorile kako će sukladno schengenskom graničnom zakoniku obavijestiti Komisiju o odluci da će provoditi ciljane provjere svaki put kada vrijeme čekanja na određenim kopnenim graničnim prijelazima između dviju zemalja bude dulje od 15 minuta.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo