Napad iz mržnje /

Pupovac se ispričao obitelji napadnutog dječaka u Vukovaru, Penavu nazvao 'političkim piromanom': 'Oni problem ne vide u sebi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za napad na maloljetnika u Vukovaru Pupovac kaže kako je riječ o alarmantnom činu netolerancije

4.6.2021.
14:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Povodom fizičkog napada na maloljetnika u Vukovaru 1. lipnja i to prilikom kupovine u pekari jer je nosio hrvatska obilježja, a što policija neformalno kvalificira kao napad iz mržnje, Srpsko narodno vijeće održalo je konferenciju za novinare. 

Na konferenciji izjavu je dao predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako nekima nije bilo dovoljno što je SDSS reagirao na nemili događaj u Vukovaru kada je jedna odrasla osoba izudarala dječaka samo zbog toga što je imao masku na kojoj je bilo obilježje koje se toj odraslo osobi nije dopadalo. 

"Želim ponoviti ono što smo jučer kazali i ja i potpredsjednik Boris Milošević, da je takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zbog toga što je netko da komadu svoje odjeće u ovom slučaju maske imao obilježje koje se nekome ne dopada predstavlja alarmantan čin netolerancije", istaknuo je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako obitelji dječaka izražava ispriku zbog onog što je dijete doživjelo tijekom kupovine peciva ili kruha te kako za taj čin nema opravdanja: "To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati."

Image
OBRANIO MANDAT /

Penavin prvi mandat otkako je izašao iz HDZ-a: Objasnio još jedan razlog podjele Vukovara

Image
OBRANIO MANDAT /

Penavin prvi mandat otkako je izašao iz HDZ-a: Objasnio još jedan razlog podjele Vukovara

Politički piromani

Rekao je kako "piromani u Vukovaru i ostalim krajevima Hrvatske" koji optužuju SDSS da ne reagiraju na svaku vatru, da zapravo da vatra nastaje kao rezultat njihovog političkog piromanstva. Naglasio se da se takvim političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se takvom metodom ne mogu rješavati međuetnički odnosi. 

Komentirao je i gradonačelnika Ivana Penavu koji razmišlja o ukidanju škole za nacionalne manjine te je izrazio zabrinutost: "Oni u tome vide problem, problem ne vide u sebi. Problem ne vide u svom političkom piromanstvu, nego problem vide u nečemu što predstavlja međunarodnim standardima zajamčena prava pripadnika nacionalnih manjina, ne od raspada bivše zajedničke države, nego unutar nekoliko stoljeća." 

Rekao je kako neki najavljuju kako manjinske škole ne bi trebale postojati uopće u Hrvatskoj bez ikakvog znanja zašto takve škole uopće i postoje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno izabrani gradonačelnik i njegovi suradnici pronalaze pitanje manjinskih škola kao glavnu političku temu kojom će s baviti u svoja četiri mandata. To za nas predstavlja problem. To za nas predstavlja izvor brige i strahova hoće li se događaji koji su se u proteklih godina redali kao nasilni događaji u mladoj populaciji koja zapravo i ne razumije o čemu je riječ, hoće li se ti događaji ponovno nastavljati?"

"Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći 'ne' i u Gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako je 30-godišnjak koji je napao dijete i sam otac djeteta

"Ne bih kategorizirao je li ovo najgori incident ili nije, ali svakako je grozan i nedopustiv. Znamo da i sam napadač ima dijete iste dobi. Nepojmljivo je za mene kao oca, kao djeda, da se poseže za tim. To samo pokazuje koliko mi imamo posla kao javne osobe i što sve trebamo učiniti da se takve stvari ne događaju", izjavio je Pupovac.

Na pitanje novinara bi li postrožavanje kazni za ovakve incidente donijelo rezultate navodi kako su u nekim stvarima postrožavanja kazni dobra stvar, no da negdje to nije dovoljno.

"U našem slučaju to neće biti dovoljno, ni u smislu ZDS ni u smislu četničkih kokardi. Treba osvijestiti koje je to zlo. Moramo imati jasnu političku osudu, javnu osudu koji su to politički piromani u tom području. Djeca moraju odrastati bez pritiska, bez toga da su žrtve tih simbola i ideologija."

O Oluji 

"Ne bih utrčavao u bojno polje dvojice političkih ratnika. Mislim da nije najvažnije gdje će biti obilježena obljetnica Oluje, nego kako", komentirao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo lani započeli proces u kojem je obilježavanje godišnjice Oluje pokazalo kako se možemo početi približavati jedni drugima, priznavati ono što je važno i hrvatskoj i srpskoj strani."

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo