Pupovac otkrio kako raditi s HDZ-om do izbora

Prošireno Predsjedništvo Sabora sastaje se tijekom prijepodneva kako bi pokušalo dogovoriti nastavak posljednje sjednice ovog saziva parlamenta.

18.10.2011.
11:08
VOYO logo

Nakon što je oporba prošli tjedan zbogVladimira Šeksa ispada odlučila da više neće sudjelovati u radu Sabora, HDZ je izgubio kvorum te je zbog toga upitno kako će se nastaviti sjednica. Nije pomogla niti isprika Vladimira Šeksa i, kasnije, premijerke Jadranke Kosor.

Oporba je objavila da se neće vratiti osim radi izglasavanja nekih zakona važnih za funkcioniranje države, uz uvjet da HDZ sve "predizborne zakone" makne s dnevnog reda. HDZ je pak najavio da najsporniji od njih, Zakon o ništetnosti, neće povući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je taj prijedlog zakona bio odlučujući da se zastupnici SDSS-a pridruže oporbi te u petak objave da u trenutnoj situaciji također odbijaju sudjelovati u radu Sabora. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže kako SDSS ni pod kojim uvjetima neće biti ona snaga u parlamentu koja će HDZ-u osigurati kvorum i omogućiti donošenje tog zakona.

Ne treba postavljati stupice

Pupovac je za Danas.hr izjavio kako očekuje da će se na proširenoj sjednici saborskog Predsjedništva dogovoriti kako nastaviti rad i s kojim dnevnim redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije realno da možemo proći sve točke dnevnog reda koje su još ostale. Koje će točke biti sporne teško mi je reći, ali nema nikakve sumnje da bez potrebne većine neke točke naprosto ne mogu biti izglasane. Jasno je da treba tražiti neki kompromis. Ja očekujem da će ta suglasnost biti postignuta jer mi se čini da bi bilo vrlo štetno da se to ne dogodi i da bi oni koji bi za to bili odgovorni pretrpjeli veliku štetu u javnosti."

Pupovac ipak ne želi spekulirati o mogućem ranijem raspuštanju Sabora ili prijevremenim izborima.

"Nikad ne možete biti suglasni oko svega, ali možete oko većeg dijela. Ono oko čega niste suglasni riješit ćete na drugi način. Ako želite da uspiju pregovori, nikad se u njima ne postavlja stupica koja će upropastiti pregovore. Ako želite postići suglasnost, ne inzistirate oko onoga oko čega ne možete postići suglasnost", komentira diplomatski Pupovac.

Vezani članci:

arti-201110120634006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo