'SITUACIJA NIJE NIMALO DOBRA' / Pulmolog Srića kod Stankovića otkrio zabrinjavajući problem: 'Pacijenti se znaju urušavati unutar sat, dva, pa čak i kraće'

Image
Foto: HRT/Facebook/Screenshot

Rekao je da mu je kao pulmologu teško svaki dan gledati teške ljudske sudbine, ali da je to njihov poziv, zadatak i dužnost

31.10.2021.
15:13
HRT/Facebook/Screenshot
VOYO logo

Gostujući danas u emisiji "Nedjeljom u 2" HRT-a pulmolog Saša Srića rekao je da situacija u zdravstvenom sustavu nije nimalo dobra i da je zabrinjavajuća. "Broj novozaraženih se povećava, a ono što je još više zabrinjavajuće - raste broj hospitaliziranih. Taj broj hospitaliziranih u ovom trenutku još uvijek možemo izdržati,"

Međutim, otkrio je da veliki kapaciteti idu prema popunjavanju. Kaže da razumije liječnike Hrvatske udruge bolničkih liječnika koji kritiziraju vlast, zato što su na prvim linijama uz medicinske sestre, anesteziologe, interniste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IMAMO I DODATNO ORUŽJE UZ CIJEPLJENJE' /

Epidemiologinja traži strože mjere i savjetuje: 'Trebali bismo razmisliti tko s nama sjedi za stolom'

Image
'IMAMO I DODATNO ORUŽJE UZ CIJEPLJENJE' /

Epidemiologinja traži strože mjere i savjetuje: 'Trebali bismo razmisliti tko s nama sjedi za stolom'

Pacijenti se brzo urušavaju

Na pitanje kako se nosi s toliko smrtnih slučajeva, Srića je rekao da mu je kao pulmologu teško svaki dan gledati teške ljudske sudbine. Ali, ističe da je to njihov poziv, zadatak i dužnost.

"Godinama radimo s pacijentima koji su imali različite kliničke slike, spašavali smo živote i u drugim situacijama, no covid je nešto novo. covid je nešto specifičnije, Covid je nešto što je drugačije od drugih kliničkih slika. Vjerujte mi, gledajući svaki dan takve pacijente, pacijenti se znaju urušavati unutar sat, dva, pa čak i kraće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijent koji dolazi najčešće zbog teške upale pluća koja je prouzrokovana Covid infekcijom, kod kojega prognoziramo da bi mogao bolje proći, pacijent se u roku sat, sat i pol do dva sata urušava i treba mu intenzivna bolnička skrb. Vjerujte mi, takve slučajeve je na neki način teško gledati ali to je naš zadatak, volja, ljubav - spasiti ljudski život. Nosimo se, moramo se nositi s time", kaže.

Parni brojevi su teži?

Upitan primjećuje li razlike u valovima epidemije što se tiče kliničke slike bolesnika, rekao je kako mu se čini da će ispasti da su parni brojevi teži nego neparni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi i četvrti val su puno teži nego prvi i treći. Specifičnost ovog četvrtog vala u odnosu na drugi je što je period pojavljivanja bolesti jesensko-prozimski period, kada je bolest opasnija, kada se ljudi više zadržavaju u zatvorenim prostorima i kada klinička slika više dolazi do izražaja, a virus je potentniji i opasniji", objasnio je. 

Srića je otkrio da cijepio prvom i drugom dozom, a prethodno je prebolio covid u blažem obliku. "Svaka osoba koja je preboljela covid ili ga nije preboljela, mislim da je apsolutna intencija - cijepiti se", poručio je onima koji dvoje oko toga trebaju li se cijepiti ako su već preboljeli covid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo