o alarmantnom stanju / Predstojnik Klinike za infektivne bolesti za RTL: Nadam se da je narednih dana vrhunac epidemije

Najnovije mjere donesene usred pogoršane epidemiološke situacije te ako ćemo se pridržavati nadam da će doći do poboljšanja unutar dva tjedna, kazao je Ivan Puljiz

25.10.2020.
19:06
VOYO logo

Kreveti su ponovno u Areni! Nedostaje liječnika i lijekova, u RTL Danas cjelokupnu situaciju komentira Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti. 

Možda za početak da kratko prokomentirate ove najnovije mjere dobre, je li dobro da jedno tijelo propisuje mjere ili bismo svi trebali poraditi na odgovornosti?

Najnovije mjere donesene usred pogoršane epidemiološke situacije te ako ćemo se pridržavati nadam da će doći do poboljšanja unutar dva tjedna. Koronavirus ima utjecaja na sve segmente društva, poželjno je da je Stožer odgovoran za davanje preporuka, za prevenciju zaraze koronavirusom te je on sastavljen od kompetentnih osoba, a postoje i lokalni stožeri koji mogu donositi dodatne preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više zaraženih građana, procjena je 10 posto zaraženih, koji je to postotak do kojeg se može doći prije nego broj oboljelih počne padati?

Imunitet krda koji je potreban da se zaustavi zaraza možemo samo procjenjivati. Ali rekli bismo on iznosi više od 50, 60 posto zaraženih, to je taj nužan postotak obolijevanja, ali to su pretpostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate li i vi kao neki drugi znanstvenici da je broj zaraženih višestruko veći?

Vidimo zadnjih dana da je pozitivnih testova 30 posto od ukupno testiranih, što govori da je broj zaraženih sigurno i veći. Da li je to 2, 3 puta ili 10 puta, možemo samo pretpostavljati, ali sigurno je veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se djecu ne testira čak i ako su roditelji zaraženi?

Djeca imaju blažu kliničku sliku, brže prizdravljaju, ali temeljem epidemiologa i uz preporuku pedijatra mogu se i ona testirati. No, u slučaju djece puno je blaža klinička slika i naravno da ako su roditelji pozitivni za pretpostaviti je da je  i dijete pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nas očekuje, kad bi moglo doći do vrhunca epidemije u Hrvatskoj?

Nadam se da je narednih dana vrhunac epidemije, ali teško je to pretpostaviti, ali ako se pridržavamo najnovijih mjera sljedećih dana, u 10 do 15 dana broj bi trebao početi padati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjećujemo da sve više obolijevaju i mladi – mislite li da je za opće stanje stanovništva to dobro ili loše?

Nije dobro da itko obolijeva,ali mlađi imaju blažu kliničku sliku i lakše prođu bolest, te manji postotak mladih treba bolničku njegu. No, rekao bih da s aktualnim trendom oboljevanja nećemo postići kritičnu stopu imuniteta zajednice prije pojave učinkovitog cjepiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najnoviji podaci /

Stožer donosi nove mjere: 2421 novi slučaj zaraze. Zagreb se opasno bliži brojci od 1000

Image
Najnoviji podaci /

Stožer donosi nove mjere: 2421 novi slučaj zaraze. Zagreb se opasno bliži brojci od 1000

Što je ostalo nepoznanica kad je CoV-2 u pitanju? Čime se trenutno bavite?

Dosta smo naučili, ali ima i dosta nepoznanica. Osobe koje su preboljele, nakon nekoliko mjeseci padaju protutijela koje štite organizam tako da ostaje da se procjeni uloga stanične imunosti u dugotrajnoj zaštiti. Manje promjene ili mutacije na virusu ne znamo da li dovode do veće infektivnosti ili je taj virus virulentniji. I koji su čimbenici da netko ima teške simptome, a netko praktički nema simptoma. I najveći upitnik je da ne znamo kad će to prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom da HUBOL poziva liječnike iz mirovine na ispomoć, znate li već, je li se netko od Vaših kolega već odazvao ili se planira odazvati pozivu?

Tijekom vikenda od kolega infektologa nitko se nije javio, ali to je mali broj umirovljenih infektologa. Narednih dana ćemo vidjeti, svaki umirovljeni liječnik svojim znanjem i iskustvom može biti od pomoći u ovoj situacijji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo