PULJANI O STEČAJU ULJANIKA: / 'Sada slobodno možemo staviti ključ u vrata cijelog grada. Da nemamo nešto turizma, bili bismo gladni'

Image
Foto: Duško Marušić / PIXSELL

'Jednom kada se izgubi znanje koje smo ovdje imali, više ga nećemo vratiti. Nikada više u Puli brodogradnje', kazao je jedan Puljanin povodom stečaja Uljanika

14.5.2019.
16:46
Duško Marušić / PIXSELL
VOYO logo

Vijest da je na Trgovačkom sudu u Pazinu jučer otvoren stečajni postupak nad Uljanik brodogradilištem te da će slijedom toga 1118 preostalih radnika pulskog škvera dobiti otkaze, u Puli je primljena s velikom rezignacijom i tugom.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić smjesta je proglasio dan žalosti zbog stečaja Uljanika, brodogradilišta s tradicijom dugom 163 godine, a Glas Istre piše da je na glavnom ulazu u brodogradilište simbolično upaljena svijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U PULI PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI: /

'Nakon mjeseci agonije i ponižavanja, Vlada je konačno uspjela: Uljanik odvela u stečaj'

Image
U PULI PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI: /

'Nakon mjeseci agonije i ponižavanja, Vlada je konačno uspjela: Uljanik odvela u stečaj'

'Uljanik - počivaj u miru božjem, 1856.-2019.'

Glas Istre piše kako su građani Pule žalosni zbog ovakvog raspleta, ali ne i iznenađeni budući da je agonija škvera trajala i produbljivala se mjesecima. Neki su se prisjetili vremena kada je Uljanik zapošljavao devet tisuća ljudi.

"Teško mi je. U Uljaniku sam radio kao mladić, početkom '70-ih. Ovo je brodogradilište nekada bilo motor ne samo Pule već cijele Istre. Bilo nas je devet tisuća radnika i od tri do četiri tisuće kooperanata, samo mladih je bilo tri i pol tisuće", kazao je za Glas Istre umirovljenik Pavao Kutlača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka Glasa Istre primijetila je kako u krugu brodogradilišta nema više ni galebova jer nakon odlaska radnika nema više ni radničkih marendi čijim su se ostacima hranili. Osim svijeće, na ulazu u Uljanik netko je ostavio i nekoliko instalacija napravljenih od lima. Na jednoj, izrezanoj u obliku duha s puškom piše: "Borio sam se uzalud za ovu državu koja sve uništi". Na drugoj urezan limeni brod koji tone, a do njega mrtvački sanduk s porukom "Uljanik - počivaj u miru božjem, 1856.-2019."

Image

14.05.2019., Pula - Na ulazu u brodogradiliste Uljanik osvanule zapaljene svijece i uradci nepoznatog autora koji svoje limene skulpture vec mjesecima postavlja s novim porukama. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

'Proglašenje dana žalosti je populistički potez'

Puljanin Darko Bačić uvjeren je da je ovime nestala brodogradnja u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trideset i pet godina radio sam na otoku kao poslovođa. Prije pet godina otišao sam u prijevremenu mirovinu i, kako sada izgleda, spasio se na vrijeme. Što da danas kažem do tuga, žalost… Jednom kada se izgubi znanje koje smo ovdje imali, više ga nećemo vratiti. Nikada više u Puli brodogradnje", kazao je za Glas Istre.

A upitan što misli o odluci gradonačelnika Pule da proglasi dan žalosti zbog stečaja Uljanika, isti Puljanin kaže kako je to "populistički potez kojim pere ruke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledajte Pulu. Da nema turista, grad bi bio prazan. Nema radnika, nema žena koje kupuju špežu, nema djece, sve je zamrlo. Mi smo najbolja regija samo fiktivno, grad je zapušten, posebno stari grad, ne radi se ništa konkretno. Nekad je Pula na svakom kantunu imala neku firmu, a sada se vlast hvali kada posadi dva stabla. Evo, nakon što je Uljanik pao, možemo slobodno staviti ključ u vrata za cijeli grad. Da nemamo nešto turizma, bili bismo gladni", dodao je razočarani građanin Pule.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo