Tradicija kroz generacije /

Pučka prognoza za cijelu godinu! Pogledajte što nam sve donosi 2021. prema lokvarskom kalendaru

Sve je započela jedna gospođa, hodajuća zavičajna enciklopedija

11.1.2021.
9:24
VOYO logo

Stigla je prognoza za cijelu godinu! I to ona pučka. Stanovnici Lokvi u Gorskom kotaru njeguju svoju tradiciju, a neke običaje vjerno prenose s koljena na koljeno.

Generacijama unutar svojih obitelji prate vremenske prilike od Svete Lucije 13. prosinca do Badnjaka i izdaju svoj Lokvarski kalendar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak godine bit će oblačan i miran, moguće slabe oborine u prvoj polovici mjeseca, a do kraja hladan i maglovit. Takav siječanj prognozira lokvarski kalendar. Lokalne pučke meteorologinje 12 dana pratile su vrijeme. Od Svete Lucije do Badnjaka.

"Nešto manje od punog sata, nekih 48 minuta pokazuje taj prvi dan recimo u mjesecu siječnju, onda 14. prosinca je veljača", rekla je Andreja Marković, članica Udruge ljubitelja lokvarskih starina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je dan bio prekrasan. Zato bi jedini ženski mjesec poznat i kao prevrtača mogao iznenaditi.

Image
vremenska prognoza Damjane Ćurkov /

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje u nadolazećim danima

Image
vremenska prognoza Damjane Ćurkov /

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje u nadolazećim danima

"Vedra, sunčana ne prehladna, mirna veljača", izjavila je Marijana Rakas, članica Udruge ljubitelja lokvarskih starina.

Ljeto donosi dosta kiše i oblaka. Kolovoz će biti lijep.

"Jesen suha i mirna recimo u rujnu, a onda nakon 20. rujna kišno razdoblje, listopad tmuran i maglovit, studeni mokar, vlažan", poručila je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem godine očekuju sve nepogode.

"Znate da olujno jugo čuda stvara u Gorskom kotaru zadnjih godina i kišu i led i snijeg i mraz i hladnoću i možda ipak i onaj bijeli Božić, ali biti će pakleni", izjavila je Rakas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalendar ima svaka kuća u Lokvama.

"Nama je to jedna zabava, zadovoljstvo i na neki način obaveza da se taj već nekakav lokvarski brend održi", poručila je Marković.

Sve je započela jedna gospođa, hodajuća zavičajna enciklopedija. Kalendar se ručno u njezinu domu radio i prije 70 godina. S tim je rasla, a 2002. odlučila ga je i objaviti.

"Imaš uvijek one koji kažu kako dobro, sve znate, a imaš one koji reču kaj znaš, nič ne znaš, nič ti ni dobro, tako da i ovi koji kažu nič ti ni dobro ispalo je da i ti kažu da je pouzdan lokvarski kalendar", rekla je Mirjana Pleše, predsjednica Udruge ljubitelja lokvarskih starina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo je nedostajalo da ove godine ne bude tiskan. Ali tu je, u inat koroni. I ne samo to. Podsjetnik je, kažu u Lokvama, na neophodno zajedništvo ljudi i prirode. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo