o velikoj odluci /

Pučka pravobraniteljica: 'Sad je bitna odluka o trošku pobačaja, ona bi mogla dovesti do nove diskriminacije'

'Ako će trošak pobačaja teretiti isključivo pacijenticu, to može dovesti u nepovoljan položaj one slabijeg imovinskog stanja', smatra pučka pravobraniteljica

2.3.2017.
22:30
VOYO logo

Ustavni sud odbacio je prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom tzv. "Zakona o pobačaju" (Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece).

Image
Pravo na pobačaj /

Odbijen zahtjev za zabranu pobačaja: 'Zakon je u skladu s Ustavom'

Image
Pravo na pobačaj /

Odbijen zahtjev za zabranu pobačaja: 'Zakon je u skladu s Ustavom'

Povodom toga u RTL Direktu smo razgovarali s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, koja nam je rekla nešto više o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je bila vaša prva reakcija nakon odluke Ustavnog suda, olakšanje ili zabrinutost? 

Olakšanje. Zabrana pobačaja sigurno ne može donijeti ništa dobro za zdravlje žena. Sud je jasno istaknuo kako opći interes za zaštitu nerođenog djeteta ne preteže nad pravom žene na privatnost. U tom trajanju od 10 tjedana žena je važnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u lijevo liberalnom dijelu javnosti stvorila se panika da ove izmjene zakona koje je naložio Ustavni sud ostavljaju prostora za zabranu pobačaja u izmjenama?

Ja ju nisam tako shvatila, sud je jasno istaknuo da pobačaj do 10. tjedna nije protuustavan i da takav nebi bio ni u izmjenama zakona. Preventivne i edukativne mjere isto ne vidim kao problematične pod pretpostavkom da nisu obavezne nego da se ipak ostave na odabir osobi koja se odlučuje na ovakav zahvat. Problematičan može biti prijedlog o razmatranju plaćanja troška. Ako će on teretiti isključivo pacijenticu, to može dovesti u nepovoljan položaj one slabijeg imovinskog stanja. 

Govori li nešto činjenica da i političari iz konzervativnog spektra tvrde da zabrana pobačaja ne dolazi u obzir, možemo li im vjerovati?

Pa, iskreno se tome nadam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i većih problema na drugim poljima ljudskih prava?

Da, u zadnje vrijeme je zabilježeno dosta ozbiljnih verbalnih i fizičkih napada koji uznemiravaju građane. To je neprihvatljivo, upozorenja koja smo čuli nisu dovoljna. Osude takvih događaja nažalost više nisu dovoljne. Potrebno je zajedničko, brzo i efikasno djelovanje i suradnja policije, državnog odvjetništva, pravosuđa i ureda državne uprave. Postoji jasan zakonodavni okvir, i praksa sudova koja je prilično ujednačena. Potrebna je bolja edukacija šire javnosti, ali i donošenje nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje diskriminacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi li se po vama o pojedinačnim ekscesima ili je to neki trend gdje se Hrvatska vraća unazad?

Teško se uspoređivati s drugim zemljama zato što uvijek ima primjera koji će opravdat svaki argument. No treba se usklađivati i uspoređivati s međunarodnim standardima. Europski sud za ljudska prava, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava, mislim da je to užasno važno. 

Predsjednica je rekla da događajima poput ustaške parade na Trgu bana Jelačića ne treba pridavati pozornost?

Mislim da zakon treba primjenjivati na sve u svim slučajevima. Zakon mora biti jednak prema svima. Ako je on prekršen, onda takve slučajeve treba procesuirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak razgovora pogledajte u prilogu. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo