NOVO STARO / Psiholozi se nakon 30 godina vraćaju u domove zdravlja. Bit će i timovi za učenike

Image
Foto: Marin Šušenj/Pixsell

mobilnih timova u sklopu domova zdravlja

14.3.2024.
17:44
Marin Šušenj/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva najavilo je u četvrtak da nakon 30 godina vraćaju psihologe u domove zdravlja diljem države, te u suradnji s Ministarstvom znanosti osniva mrežu timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata.

"Našu misiju unaprjeđenja mentalnog zdravlja prepoznali su Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Dom zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Dom zdravlja Čakovec, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te nam se uskoro pridružuju i Dom zdravlja Osječko-baranjske i Varaždinske županije, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, priopćilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da je program osnaživanja mentalnog zdravlja reformski predkorak uvođenju posebnih dispanzera, savjetovališta i mobilnih timova u sklopu domova zdravlja.

Time se, ističu, osigurava podrška stručnjaka bez uputnice u domovima zdravlja kao nositeljima postojećeg programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje i mobilnih timova, a koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAPRIMLJENO 194 UPITA /

Beroš o listama čekanja: 'Mediji žele pomoći, no efikasnije je da se nam izravno jave'

Image
ZAPRIMLJENO 194 UPITA /

Beroš o listama čekanja: 'Mediji žele pomoći, no efikasnije je da se nam izravno jave'

Njihovu orijentiranost, kazao je ministar, dijele i Hrvatska psihološka komora, HZZO, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu međuresorne suradnje.

Naglasio je da će timovi koji će brinuti o mentalnom zdravlju učenika i studenata, biti mobilni i provoditi će preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje „prvog koraka“ učenicima i studentima u dobivanju potrebne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedenim međuresornim i interdisciplinarnim aktivnostima idemo u korak s pristupom Europske unije (EU) mentalnom zdravlju, koji je prije svega, sveobuhvatan, što u hrvatskom zdravstvenom sustavu ima i reformsku dimenziju." zaključio je Beroš.

Rekao je i da su u sklopu programa poduprli uspostavu dječje, adolescentne i forenzičke psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači, koja je time postala bolnička ustanova na nacionalnoj razini za liječenje kronično oboljelih pacijenata dječje dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je bolnici osiguralo 5,5 milijuna eura za projekte adaptacije i opremanja bolničkih kapaciteta.

POGLEDAJ VIDEO Kritike na plakate pomoću kojih traže liječnike. Evo što kaže Beroš

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo