novi slučaj, stari problemi / Psihologinja o novom slučaju: 'To je petero djece, ne paketa. Rekli su da za njih nema mjesta. Da ih ostavimo pred vratima?'

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija/Arhiva

Psihologinja Valerija Kanđera nam je kazala da više od ovoga ne smije javno govoriti, no poručila je da će ovakvi slučajevi, nažalost, biti sve češći

26.5.2021.
9:50
Thinkstock/Ilustracija/Arhiva
VOYO logo

Psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb Valerija Kanđera na svom je Facebook profilu objavila dirljiv status samo još jedne u nizu tragedija s kojima se, nažalost, svakodnevno suočava. 

Mnogi se još sjećaju slučaja dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je preminula od posljedica zlostavljanja u svojoj obitelji u koju je bila vraćena nakon što je praktički od rođenja bila smještena kod udomitelja. Na meti javnosti našli su se tada socijalni radnici i sustav socijalne skrbi, no i oni su ukazivali na probleme s kojima se susreću u svakodnevnom, teškom poslu koji rade. Od smrti djevojčice prošlo je već neko vrijeme, no problemi su i dalje tu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI PROPUSTI U SLUČAJU MALE NIKOLL /

Posvojena djeca i roditelji posvajatelji za Direkt: 'Zakon dopušta biološkim roditeljima da se igraju roditelja, prava im se kasno oduzimaju'

Image
SVI PROPUSTI U SLUČAJU MALE NIKOLL /

Posvojena djeca i roditelji posvajatelji za Direkt: 'Zakon dopušta biološkim roditeljima da se igraju roditelja, prava im se kasno oduzimaju'

O tome progovara i psihologinja Kanđera - o najnovijem slučaju u kojem bi petero djece trebalo žurno biti izdvojeno iz svoje obitelji, ali nema ustanove koja bi ih primila?! 

"Iako je riječ o žurnom izdvajanju, sve se mora unaprijed pripremiti, a ustanovu koja ih je po zakonu dužna primiti u svako doba dana i noći, najavljeno i nenajavljeno, ipak smo unaprijed o svemu obavijestili, ta riječ je o petero male djece, ne o pet paketa. I dobili suglasnost. A onda danas, u 15:16 sati (radno nam je vrijeme do 15:30) dolazi mail iz ustanove da su na svom današnjem stručnom sastanku zaključili da nemaju mjesta i da djecu ne mogu primiti. Jedina ustanova koja ih je dužna primiti", napisala je Kanđera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status Valerije Kanđera prenosimo u cijelosti: 

"Kada bih mogla, sve bih rekla, ali ne smijem, vezana sam profesionalnom tajnom.
Kada bih mogla, sve bih napisala, ali ne mogu, vezana sam vlastitom savješću.
Al' kao i nedavno kada smo zauvijek izgubili jednu majušnu djevojčicu, opet bih kriknula. Samo krik se pretvorio u vapaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sutra imamo - s policijskim službenicima i sa stručnim radnicima ustanove - dogovoreno žurno izdvajanje petero djece iz jedne obitelji. Iako je riječ o žurnom izdvajanju, sve se mora unaprijed pripremiti, a ustanovu koja ih je po zakonu dužna primiti u svako doba dana i noći, najavljeno i nenajavljeno, ipak smo unaprijed o svemu obavijestili, ta riječ je o petero male djece, ne o pet paketa. I dobili suglasnost. A onda danas, u 15:16 sati (radno nam je vrijeme do 15:30) dolazi mail iz ustanove da su na svom današnjem stručnom sastanku zaključili da nemaju mjesta i da djecu ne mogu primiti. Jedina ustanova koja ih je dužna primiti. Naravno da smo prethodno danima zvali i slali dopise svim drugim ustanovama i stručnom timu za udomiteljstvo - odasvud negativan odgovor. Nema mjesta. Bili smo spremni, nevoljko, ali spremni i na razdvajanje djece. Nema mjesta. Mail s današnjom odbijenicom pristiglom tik potkraj radnog vremena šaljemo nadležnom ministarstvu, odgovora nema. Zovemo telefonom u 15:22, poklapa se slušalica.

Da se sukobimo s kolegama, da djecu ostavimo pred vratima?

Što bismo trebali napraviti? Ranim jutrom kada se uobičajeno provodi mučan postupak žurnog izdvajanja, ipak dovesti djecu u ustanovu, sukobiti se s kolegama koji ionako ni o čemu ne odlučuju i petero djece kao pet paketa ostaviti im pred vratima? Ili bismo trebali s petero djece kao s pet paketa ujutro čekati početak radnog vremena ministarstva pa ih ondje ostaviti? Možda rješenje ove nemile situacije ima novoosnovani Zavod za socijalnu zaštitu ili da rješenje potražimo u Povjerenstvu za pritužbe građana koje je u osnivanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je naša stvarnost

Možda netko tko iz "spasilačke građanske inicijative" stručne radnike centara za socijalnu skrb proglašava uhljebima i ubojicama, ima stručni prijedlog što bismo trebali napraviti? Možda netko od njih želi petero djece kao pet paketa udomiti u svom domu?
Ili ćemo možda svi zajedno čekati novi tragičan ishod i onda oplesti s ponižavajućim komentarima po društvenim mrežama?
Ovo je naša stvarnost.
Ovo je realitet u kojem živim i radim.
Ovo je stvarnost u kojoj žive nesretna djeca nesretnih roditelja u zemlji u kojoj se na sav glas ponavlja kako se sve radi "u najboljem interesu djeteta", u zemlji u kojoj se osnivaju zavodi, agencije i povjerenstva, a za skrb o djeci "nema mjesta."
Jako sam tužna i ljuta i zabrinuta.

Nema ni krivca, nema ni mjesta

Sve smo napravili po pravilima struke i izmoždenog sustava socijalne skrbi pa bi mi savjest trebala biti mirna, sve je uneseno u aplikaciju, mogu nas posjetiti komisije iz raznih komora, udruga i agencija i svaki papir naći će ispunjen na svom mjestu.
Formu se traži, forma je zadovoljena, krivca nema.
A nema ni mjesta", napisala je Kanđera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja nam je kazala da više od ovoga ne smije javno govoriti, no na naše pitanje: "Jesu li ovakvi slučajevi česti" odgovorila je kako će, nažalost, biti sve češći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo