PRVIH MJESEC DANA: / Analiza pokazala koja je vlada produktivnija - HDZ-ova ili SDP-ova

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

U ponedjelja će biti točno mjesec dana otkako je Vlada Tihomira Oreškovića, 13. Vlada od samostalnosti, potvrđena u Saboru.

21.2.2016.
19:49
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

U četiri održane sjednice raspravljeno je i usvojeno 28 točaka, javlja RTL. U saborsku proceduru otišla su tri zakona s tim da je onaj o zamrzavanju rasta plaća temeljem ostvarenih godina radnog staža povučen prije nego je stigao pred Sabor. Od druga dva izglasan je samo jedan, onaj koji i Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu omogućuje da sjede u Povjerenstvu za upravljanje strateškim trgovačkim društvima.

Usporedbe radi, Vlada Zorana Milanovića je u svojih prvih mjesec dana održala četiri sjednice, na njima je bilo 40 točaka i iz Vlade je proizašlo 18 zakonskih prijedloga i odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRMOJA ODGOVORIO MARASU: /

Četiri godine lupa statuse po Facebooku i onda još godinu prima naknadu

Image
GRMOJA ODGOVORIO MARASU: /

Četiri godine lupa statuse po Facebooku i onda još godinu prima naknadu

Htjeli rezati povlaštene mirovine ustavnim sucima

Ukinuli su javne ovršitelje i povlaštene mirovine državnim dužnosnicima. Tu je odluku srušio kasnije Ustavni sud jer se, naravno, radilo i o mirovinama ustavnih sudaca. Vraćen je i porez na zaradu u mobilnoj telefoniji no ta je odluka ukinuta pod pritiskom Europske komisije, podsjeća RTL.

U prvih mjesec dana Oreškovićeva je Vlada imenovala tek jednu zamjenicu ministra od njih 20 te 51 pomoćnika od njih 90. Bivša je Vlada, u prvih mjesec dana imenovala 19 zamjenika ministra- 15 već na prvoj sjednici - te 59 pomoćnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ukinuta prava niti smanjene plaće zastupnika

Imenovanja su pratile afere, poput imenovanja ministra branitelja Mije Crnoje koji je zbog lažnog prebivališta, upitnog dodijeljivanja zemljišta te povlaštenog kredita morao otići nakon tjedan dana. Novi ministar još nije imenovan (ako to ministarstvo uopće opstane). Imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture otvorilo je staru polemiku oko ustaša i partizana koja još traje.

Javnost još sumnja da je ministar Panenić ukrao neki stiropor, a još nema kraja najvećoj aferi Oreškovićeve Vlade - smjena šefa SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče predizbornih obećanja, Most nije ukinuo neka prava zastupnika, HDZ nije smanjio plaće ministrima, niti je predstavljen kalendar reformi, analizira RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo