ZAŠTIĆENA DELICIJA / Prvi proizvođači uselili u baranjsku kuću kulena u kojoj su nam otkrili: 'Paprika je broj jedan, ona je najbitnija'

Lokalni proizvođači ovim projektom žele educirati mlade, ali i privući pažnju ugostitelja. No onima koji ga jednu, svejedno je zove li se kulen ili kulin...

16.2.2022.
7:00
VOYO logo

Baranjski kulen, odnedavno je dobio i svoj dom. U njega su se uselili prvi proizvođači koji kulen rade prema staroj recepturi na moderan način.

"Ipak on ima recept 300 godina, pravi se kod nas generacijama", kaže nam Slobodan Stanković iz Udruge proizvođača baranjskog kulena. Lokalni proizvođači kulena na ovaj način žele educirati mlade.

"Pokušat ćemo privući mlade da dođu u  pogon, da se mi onda maknemo, a oni da ostanu tu i da rade dalje. Nije interes za sada velik", otkriva Stanković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malom proizvođaču jedan ovakav projekt od velikog je značaja. Milorad Stojković, vlasnik OPG-a, kaže: "To nam je odskočna daska za sve restorane gdje ćemo moći ponuditi našem narodu da uživaju u tim delicijama." Tajnu kvalitete ove delicije teško je dobiti, ali ipak bez jednog sastojka se ne može - baranjske paprike.

Milorad Stojković otkriva recept: "Uz sol i papriku tu je i bijeli papar, ali ovo je najbitnije. Paprika je broj jedan." Da bi doživljaj bio potpun, kulen je potrebno pravilno servirati...
"Mora biti dobro i kvalitetno. Mora se lijepo složiti, svi ukusi da se spoje, da nepce uživa kada dođe do kušanja", kaže Slobodan Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ga zovu kulen, a neki kulin. Na kraju nije toliko ni važno, jer najvažnije je da je on sočan i ukusan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo