Baranjski kulen, odnedavno je dobio i svoj dom. U njega su se
uselili prvi proizvođači koji kulen rade prema staroj
recepturi na moderan način.
"Ipak on ima recept 300 godina, pravi se kod nas generacijama",
kaže nam Slobodan Stanković
iz Udruge proizvođača baranjskog kulena. Lokalni
proizvođači kulena na ovaj način žele educirati mlade.
"Pokušat ćemo privući mlade da dođu u pogon, da se mi onda maknemo, a oni da ostanu tu i da rade dalje. Nije interes za sada velik", otkriva Stanković.
Malom proizvođaču jedan ovakav projekt od velikog je značaja. Milorad Stojković, vlasnik OPG-a, kaže: "To nam je odskočna daska za sve restorane gdje ćemo moći ponuditi našem narodu da uživaju u tim delicijama." Tajnu kvalitete ove delicije teško je dobiti, ali ipak bez jednog sastojka se ne može - baranjske paprike.
Milorad Stojković otkriva recept: "Uz sol i papriku tu je i
bijeli papar, ali ovo je najbitnije. Paprika je broj jedan." Da
bi doživljaj bio potpun, kulen je potrebno pravilno
servirati...
"Mora biti dobro i kvalitetno. Mora se lijepo složiti, svi ukusi
da se spoje, da nepce uživa kada dođe do kušanja", kaže Slobodan
Stanković.
Neki ga zovu kulen, a neki kulin. Na kraju nije toliko ni važno, jer najvažnije je da je on sočan i ukusan.