Tri slučaja povrede crte razgraničenja /

Prvi incidenti u Savudrijskoj vali: dvojicu hrvatskih ribara zaustavio slovenski policijski patrolni brod

Vijesti.hr doznaju da je ton bio prijateljski i da su to bila samo mirna upozorenja bez poduzimanja ikakvih radnji

1.7.2017.
16:19
VOYO logo
Image

RTL ekskluzivno iz Savudrijske vale: dva hrvatska policijska broda i jedan slovenski udaljeni 100-ak metara na staroj crti razgraničenja

Image

RTL ekskluzivno iz Savudrijske vale: dva hrvatska policijska broda i jedan slovenski udaljeni 100-ak metara na staroj crti razgraničenja

Dva dana nakon arbitražne odluke, prema kojoj je Hrvatska ostala bez tri četvrtine Savudrijske vale - prvi incidenti.

Dvojicu hvatskih ribara koji su krenuli u uobičajeno ribarenje zaustavio je slovenski policijski patrolni brod, te ih upozorio da su u slovenskim teritorijalnim vodama  na što je jedan od ribara odvratio da su to hrvatske vode. Stigla je i hrvatska policija te su ribari nastavili s polaganjem mreža. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijesti.hr doznaju da je ton bio prijateljski i da su to bila samo mirna upozorenja bez poduzimanja ikakvih radnji. Hrvatska je policija bila stotinjak metara iza hrvatskog ribara.

Više o ovoj temi: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su da pomorska policija provodi redovite, uobičajene poslove zaštite i osiguranja državne granice na moru.

Jednom od ribara - Eziju Kocijančiću se jutros dogodio miran susret sa slovenskom policijom, a drugom - Diegu Makovcu ovo poslijepodne. Iako se nije dogodio nikakav incident, doznajemo da su ribari stalno na iglama kad izlaze, ali da naša policija radi sjajan posao. Nitko ne zna što si slovenska i hrvatska policija govore, ali danas su se dvaput dogovorili. 

Podsjetimo, Slovenija će idući tjedan Hrvatskoj poslati posebnu notu oko početka provedbe arbitražne presude o granici, najavio je slovenski premijer Miro Cerar, koji je danas posjetio mjesta uz granicu koja su prema arbitraži pripala Hrvatskoj. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Dubrovniku izjavio da ne očekuje pritiske iz Europske unije oko neprihvaćanja odluke arbitražnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru

Tijekom današnjeg dana, 1. srpnja 2017. godine, hrvatska je policija evidentirala tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru:

- u 10,45 sati, na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili.  Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- u 11 sati, na crti razgraničenja, uočen je ulazak slovenskog policijskog plovila na  0,8 milja u teritorijalnom moru RH i 1,9 milja od Rta Savudrija. Također je uspostavljen kontakt s plovilom te je upozoreno da se nalazi unutar teritorijalnog mora RH. Policijsko je plovilo potom napustilo teritorijalno more RH. 

- u 14,06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u teritorijalno more RH s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policjskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta  Savudrija uspostavljen je kontakt  sa slovenskim policijskim plovilom, izadno im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili. Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo