Prvi dan male škole uz specijalnu policiju i noževe

19.9.2012.
7:49
VOYO logo

Krici, strah i suze ispratili su u malu školu šestogodišnjake romske nacionalnosti iz romskog naselja Parag u Međimurju. U zgradu Područne škole Gornji Hrašćan uplašena su djeca uvedena pod paskom specijalne policije, dok su njihovi roditelji izbezumljeno tražili da im se djecu zaštiti od mještana tog međimurskog sela. Djeca su u školu stigla školskim autobusom, a pred školom su ih dočekale dvije skupine roditelja, podijeljene po nacionalnom ključu. Roditelji 44-ero romskih predškolaca došli su da bi se uvjerili da će im djeca sigurno ući u školu. Roditelji djece hrvatske nacionalnosti, mještani Gornjeg Hrašćana, koji su dan ranije zapriječili ulaz romske djece u školu, opet su došli pokazati nezadovoljstvo zbog dolaska pridošlica. Za incident bila je dovoljna jedna pogrešno izgovorena riječ. Stigla je s druge strane ulice, gdje su događaj ispred svojih kuća pratili mještani.

''Vraćaj ih, vraćaj ih! Vraćajte se u autobus! Nitko neće ući u školu! Nema škole, sa školom je gotovo!'', zaurlao je jedan tata iz romske roditeljske skupine kad su djeca već stajala u koloni pred ulazom u školu, držeći se za ruke. ''Prijetnja! Bila je prijetnja'', vikali su ostali, nahrnuvši na dvojicu mjesnih policajaca koji su dotad uspješno držali situaciju pod kontrolom. Preko ceste im je netko od mještana, viču, prijetio noževima, da im djeca neće iz škole izaći živa. Romi su djecu ugurali u autobus, odlučni da ih vrate kući. Kad je već sve izgledalo bezizlazno, duhove je uspio primiriti župan međimurski, Ivan Perhoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja vam osobno jamčim da se vašoj djeci neće ništa dogoditi, ona su u ovoj školi sigurna'', poručio je Perhoč krajnje uznemirenim roditeljima. Nakon nekoliko sličnih umirujućih poruka međimurskog župana vrata školskog autobusa ponovno su se otvorila, a nastavnici djecu izveli i poveli prema školi.

Roditelji djece koja polaze Područnu školu u Gornjem Hrašćanu ljuti su što će se broj djece u toj školi dolaskom skupine predškolaca mahom romske nacionalnosti udvostručiti i tvrde da u njoj nema uvjeta za toliki broj djece. Perspektiva roditelja romske djece nešto je drukčija: za svoju djecu traže jedino normalne uvjete školovanja, a u koju će školu ići, kažu, nije ih briga, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do spora oko polaska ovih predškolaca u Područnu školu Gornji Hraščani došlo je kad su zbog prebukiranosti prostora u matičnoj školi, Osnovnoj školi Ivana Novaka u Macincu, školske vlasti odlučile preurediti područnu školu i prilagoditi je većem broju djece. Postojeće dvije velike učionice pregradili su u tri, a tridesettroje učenika umjesto u dvije rasporedili u jednu smjenu. Tako je škola poslijepodne ostala slobodna za dodatna tri razreda tzv. 'male škole', odnosno jednogodišnji predškolski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo