Rekonstrukcija Vlade / Prve izjave budućih ministara! Aladrović: 'U HDZ sam se učlanio sa 16 godina'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidati za nove ministre Josip Aladrović i Marija Vučković najavili su prve poteze u svojim resorima

18.7.2019.
13:07
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kandidat za novog ministra rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u svom provom istupu uoči sastanka u Vladi s premijerom Andrejom Plenkovićem najavio je u četvrtak da će socijalne partnere, sindikate i poslodavce pozvati na socijalni dijalog i obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

"Želim na početku napomenuti da ćemo socijalne partnere pozvati na dijalog i obnovu GSV-a i da ćemo zasigurno raditi na tome da socijalnim dijalogom rješavamo probleme", izjavio je Aladrović koji smatra i kako je većina stvari u resoru rada i mirovinskog sustava u vrijeme ministra Marka Pavića dobro odrađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirovinskom reformom postigli smo ciljeve koje smo htjeli" 

Nije se želio očitovati o referendumu o mirovinskoj reformi za koji su sindikati prikupili više od 700.000 potpisa. "S obzirom na broj potpisa i sve prethodne radnje, rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ubuduće ćemo nastojati anticipirati i pokrenuti socijalni dijalog", kazao je.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako treba pustiti da Vlada i Ministarstvo uprave odrade svoje dio posla, da se vidi je li dovoljno glasova za referendum, kao i da Ustavni sud utvrdi je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. "Ne bih želio tumačiti nešto što će tumačiti Ustavni sud, s obzirom na to da smo mirovinskom reformom postigli ciljeve koje smo htjeli, a to je dugoročna održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina".

U HDZ se učlanio sa 16-17 godina

Aladrović je također rekao da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa protiv njega vodi postupak zbog "manjeg previda" te da će prihvatiti svaku odluku. Radi se o tome da nije naveo osobni automobil u imovinskog kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako se u HDZ učlanio sa 16-17 godina te je zahvalio premijeru Plenkoviću što mu je pružio čast i povjerenje da bude ministar. "Siguran sam da ću to povjerenje opravdati, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati Ministarstva rada i mirovinskog sustava vidjeti u vrlo kratkom roku", kazao je.

Vučković nastavlja sve što je Tolušić počeo

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede koja je predložena za ministricu poljoprivrede, Marija Vučković, izjavila je u četvrtak kako će u resoru poljoprivrede nastaviti raditi ono što je započeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo kao što smo započeli. Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, provest ćemo digitalizaciju, gradnju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala, uvest ćemo naše poljoprivrednike u digitalizaciju i dalje raditi zajedno s ribarima na korištenju fondova, na poboljšanju njihova položaja i izraditi odgovarajući strateški plan za novo programsko razdoblje", istaknula je Vučković odgovarajući na pitanja novinara uoči sastanka u Vladi.

Na pitanje hoće li joj godina dana biti dovoljna za provođenje tih planova, kazala je da "nekad nekome nisu dovoljne četiri godine, a nekad se u šest mjeseci može puno učiniti" te kako vjeruje da će ono što je započeto biti uspješno završeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično surađivala s Tolušićem

Upitana hoće li nastaviti politiku svoga prethodnika Tomislava Tolušića, rekla je da nastavlja dosadašnju politiku ministarstva za koju vjeruje da će je uspjeti i nadograditi. Svoju suradnju s Tolušićem ocijenila je odličnom.

Banožić: Država treba kontrolirati tvrtke koje ju čine konkurentnom

Kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić izjavio je u četvrtak uoči sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem da država treba imati kontrolu nad tvrtkama koje ju čine konkurentnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba li država imati pet-šest strateških tvrtki, a sve ostalo treba ići na tržište, ne znam do onog trena dok ne vidim, a po meni država treba imati kontrolu nad onim tvrtkama koje državu čine konkurentnom", rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima. 

Dodao je kako postoji popis tvrtki koje su državi od strateškog interesa, ali nije želio otkriti o kojim je tvrtkama riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svog prethodnika na ministarskoj dužnosti Gorana Marića rekao je kako je napravio velik iskorak po pitanju državne imovine, pogotovo onog dijela gdje je bilo upitno vlasništvo, korištenje i sama evidencija popisa imovine, što će omogućiti provedbu strateškog plana. 

Što se tiče stajališta o tome treba li država rasprodati sve stanove, garaže i poslovne prostore koje ima u vlasništvu, Banožić drži kako dio stanova mora ostati u nekakvom obliku socijalne kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman: Čast mi je što sam predložen za šefa diplomacije

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, novi ministar vanjskih i europskih poslova, prihvatio je ponuđenu dužnost jer mu je to čast, posebno kada se radi za domovinu koja mora biti složna u interesu Hrvatske i Europe.

Odmah nakon dolaska u Zagreb, a prije odlaska na sastanak u Vladi, Grlić Radman je odgovarao na pitanja novinara pred Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ne bih prihvatio, ako mi je ponuđena, i s druge strane mi je čast?", rekao je i otkrio da se u službu mlade hrvatske države stavio 1991. godine kada je proglašena neovisnost.

"Imali smo jak emocionalni naboj (moja supruga i ja) i vratili smo se unatoč tome što smo bili jako uspješni u Švicarskoj", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvećim izazovom smatra skoro predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, u čemu je "veliki optimist". 

"Ja volim izazove, a pogotovo kada nešto radite za domovinu", rekao je Grlić Radman objasnivši da je diplomacija "plemenita disciplina", pa tako i ciljevi i sredstva moraju biti plemeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijerni diplomat Grlić Radman rekao je da je član HDZ-a "od prvih dana" i drži da je pri izboru premijer Andrej Plenković ocjenjivao njegovo iskustvo, radni kapacitet i intelektualni potencijal.

"Stvaranje države bilo je vezano uz HDZ", rekao je, no kao karijerni diplomat "navija za svih 11 igrača". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mandatu SDP-ove vlade Grlić Radman bio je imenovan za veleposlanika u Budimpešti.

Na pitanje je li pri njegovu izboru presudilo članstvo u HDZ-u ili diplomatsko iskustvo, vjeruje da je riječ o ovome drugome. Kazao je da je služio u Budimpešti, otvarao je cijelu diplomatsku i konzularnu mrežu u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao u Hrvatsku iz inozemstva gdje je bio predsjednik Hrvatske kulturne zajednice do 1989. godine. Tada je predsjedniku Tuđmanu organizirao predavanje, rekao je i objasnio da su oni, Hrvati u Švicarskoj, u Tuđmanu vidjeli "čovjeka s vizijom" koji će ostvariti san o slobodnoj državi Hrvatskoj. 

S dosadašnjom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić dobro je surađivao i dodao da su svi zajedno lobirali za njezino imenovanje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.  Očekuje da će jako dobro surađivati i s premijerom Plenkovićem i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Diplomat je onaj koji gradi mostove", rekao je, a Hrvatska je relativno mala država i zato "moramo biti složni u tome kada je u pitanju zajednički interes" koji je "kompatibilan s europskim".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo