OPET UZBURKANE STRASTI / Provjerili smo što o imenovanju i razrješenju šefa SOA-e kažu Ustav i zakon

Istupom bivšeg šefa MUP-a, a danas predsjednika saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost - Ranka Ostojića, ponovno su se uzburkale strasti na političkoj sceni

7.4.2016.
18:42
VOYO logo

Što je za kormilom SOA-e još uvijek Dragan Lozančić, dobro raspoloženu predsjednicu ne brine.

Istog tog Lozančića predsjednica je zbog gubitka povjerenja razriješila prije dva i pol mjeseca, a iako je prije dva tjedna premijer presjekao i supotpisao predsjedničinu odluku o smjeni - rješenja o njegovu razriješenju još nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši šef policije i aktualni predsjednik Odbora za unutarnju politiku poručuje:

"Dio represivnog sustava koji bi trebao na miru raditi i suočiti se sa ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama je zapravo obezglavljen. Čovjek s pravom neće da se makne jer smatra da nije prekršio zakon", kaže predsjednik Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumači da je Lozančić uvijek šef SOA-e, a kako mu mandat istječe tek u listopadu tek bi tada od predsjednice i premijera odabrani nasljednik Danijel Markić mogao preuzeti kormilo. Jer prethodno ga treba saslušati na saborskom Odboru koji Ostojić ne želi sazvati bez obrazloženja o Lozančićevoj smjeni.

HDZ-ov potpredsjednik Odbora kritički:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Logično da je imate mišljenje Odbora prije nego što se i formalno novi čovjek postavi, odnosno stari razriješi da ne bi došlo do vakuma u vođenju te institucije. Teoretski bi se mogao tražiti ili čekati novi kandidat, pretpostavljam da do toga neće doći, ali samo govorim o tome koliko je apsurdno stajalište predsjednika Odbora da ne saziva sjednicu Odbora", poručuje potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku MiroslavTuđman.

I dok MOST-ova članica Odbora Ines Strenja Linić o tome ne želi, apel za sazivanje Odbora i od ostalih članova iz redova vladajućih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih volio da se Odbor ne saziva iz nekih drugih razloga, kao što su nedavna krađa materijala iz Heinzelove ulice ili MiG-ovi koji nisu ništa manje važni za nacionalnu sigurnost", član Odbora za unutarnju politiku Dario Hrebak.

No, neki ipak Ostojiću drže stranu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba obrazloženje svakako poslati jasno i glasno i od premijera i predsjednice pod hitno i da dobije obrazloženje i da to napravi. I da konačno imamo čovjeka koji vodi taj sustav, to je jako bitan sustav", smatra saborski zastupnik Miodrag Demo.

Obrazloženje je zatražio i od predsjednice i od premijera, ali odgovora još nema. U ovoj političkoj zavrzlami, nesumnjivo najelegantnije rješenje bio bi Lozančićev dobrovoljni odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažu Ustav i zakon?

A što o ovakvim situacijama kaže Ustav i zakon kojim je regulirano pitanje imenovanja - a samim time i razrješenja čelnika sigurnosnih službi?

U članku 103. Ustava piše kako imenovanje supotpisuju predsjednica i premijer, i to uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog saborskog odbora. Međutim, takvo "prethodno mišljenje" ne spominje se u slučaju razrješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zakonu o Sigurnosno-obavještajnom sustavu, stoji da se ravnatelji sigurnosno obavještajnih agencija imenuju, odnosno razrješuju rješenjem koje supotpisuju predsjednica i premijer.

U stavku 2. istog Zakona spominje se nadležni saborski odbor, ali stoji: Odbor može obaviti razgovor s kandidatom. Dakle "može", a ne - mora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stavku 5. - među razlozima za razrješenje - nema ničeg sličnog "gubljenju povjerenja", a ako taj postupak predsjednica ili premijer ipak pokreću, tada se može i ponovno - ne mora - tražiti mišljenje Sabora RH.

A kada je riječ o djelokrugu rada mjerodavnog saborskog Odbora, njegovi članovi "daju mišljenje o imenovanju čelnika sigurnosnih službi", ali nigdje ne piše da daju mišljenje i za njihovo razrješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo