iščekivanje rezultata / Provjera potpisa za referendum stajat će oko milijun kuna, inicijative: 'Potpisa ima dovoljno'

Kada ćemo znati rezultate skupljanja potpisa za referendume? Ministar Kuščević rekao 'do kraja tjedna', a inicijative poručuju da imaju dovoljno potpisa

15.10.2018.
7:00
VOYO logo

Javnost s nestrpljenjem iščekuje rezultate provjere potpisa skupljenih za dva referenduma, osbito nakon što je Jutarnji list ovaj tjedan objavio neslužbene informacije da valjanih potpisa nema dovoljno. Obje inicijative tvrde kako su prikupile dovoljno potpisa i traže od Vlade da raspiše referendum. 

Za Inicijativu Istina o Istanbulskoj samo je jedna opcija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da su mišljenja u hrvatskom narodu oko Istanbulske konvencije podijeljena, odnosno različita, i da bi bilo logično i za očekivati od same Vlade da je ona sama rekla 'vidimo ljudi imaju različita mišljenja ajmo mi raspisati referendum'. Međutim oni ne samo da ne žele čuti mišljenje građana, ne žele sami inicirati, oni se već godinu dana rukama i nogama bore, boje se građana", smatra Kristina Pavlović, Inicijativa Istina o Istanbulskoj.

Čekaju službene rezultate, a one neslužbene, da su se potpisivale umrle osobe i državljani BIH, odbacuju i poručuju da potpisa imaju dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo poduzeti sve moguće korake koji nam stoje na raspolaganju, kao prvo da pokažemo da ima dovoljno potpisa da zahtijevamo od ministarstva uprave da točno kaže koji su to potpisi nevažeći", nadodaje Pavlović.

Ministar uprave očekuje da bi se sve trebalo znati do kraja tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam čuo da je išta iscurilo, iscurila su samo neka naklapanja. Mi očekujemo da će povjerenstvo do kraja tjedna dovršiti svoj posao i da ćemo konačno hrvatskoj javnosti obznaniti koji su to rezultati", kazao je Lovro Kuščević (HDZ), ministar uprave.

Provjeru više od milijun potpisa APIS je dovršio još prošloga tjedna. Da su upravo informacije procurile od tamo, u Agenciji negiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi i osnovni kriterij za valjani potpis je da su građani upisani u Registar birača zaključno s 27. svibnja 2018.. Drugi kriterij je da je ime i prezime čitko napisano, uz jasan potpis i ispravan OIB. Treći kriterij je bio da prilikom unosa nije bilo nikakvih ispravaka. Podaci o prebivalištu nisu u njihovoj ingerenciji nego u ingerenciji MUP-a", pojasnio je Saša Bilić, direktor APIS-a.

Ipak, iz inicijative Narod odlučuje, koja je prikupljala potpise za izmjene izbornog zakonodavstva, sumnjaju u transparentnost cijelog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada zbrojimo sve ono što se događalo tijekom prikupljanja potpisa, nedozvoljavanje štandova u pojedinim gradovima te sada ove insinuacije i laži smatramo da je postupak netransparentan. Zalažemo se da Vlada raspiše referendum", izjavila je Natalaija Kanački, Inicijativa Narod odlučuje.

A kad se sve zbroji, provjera potpisa za oba referenduma iznosi nešto više od milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo