po snijegu i ledu /

Provedena akcija spašavanja na Velebitu, HGSS spasio mladi par pa poslao poruku: 'Ljudi, ovako više ne ide i neće moći'

Image
Foto: Facebook / HGSS Stanica Gospić

'Dionica koju su planinari hodali u zimskim uvjetima fizički je vrlo zahtjevna i iziskuje dobru pripremljenost i poznavanje terena', kazao je Josip Brozičević

14.2.2022.
16:40
Facebook / HGSS Stanica Gospić
VOYO logo

Ekipa gospićkog HGSS-a, provela je još jednu akciju spašavanja na Velebitu unatoč snijegu, ledu i buri, poručio je voditelj Josip Brozičević za Liku online.

„Sinoć nešto iza 18 sati zaprimili smo poziv od mlađeg planinarskog para koji su se nalazili na izlazu iz Raminog korita prema Šugarskoj dulibi na južnom Velebitu. Problemi su se javili kod mladića kroz bolove u nozi koju je prije pola godine slomio. Informacija je bila da ne može nastaviti dalje hodati. Dionica koju su planinari hodali u zimskim uvjetima fizički je vrlo zahtjevna i iziskuje dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset spašavatelja izišlo je na teren. Na terenu su pravi zimski uvjeti uglavnom zaleđeni snijeg i prilično jak vjetar, voda se ledi u ruksacima. U 24 sata spašavatelji dolaze do planinara. Nakon razgovora s mladićem ustanovili smo da bi uz dio naše tehničke opreme za kretanje i preuzimanje ruksaka kako bi se rasteretio mogao samostalno nastaviti hodati prema skloništu Šugarska duliba.

Nakon kraćeg odmora planinari ostaju prespavati, a mi nastavljamo put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stižemo do vozila i nastavljamo put kući. Bila je ovo još jedna vrlo teška akcija spašavanja nakon koje želimo poslati samo jednu poruku neozbiljnim avanturistima: ”Ljudi, ovako više ne ide i neće moći“, kazao je Brozičević iz gospićkog HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo