HRVATSKI I SRPSKI SU JEDAN JEZIK: / Stotine intelektualaca iz regije potpisalo Deklaraciju protiv jezičnog nacionalizma

Image
Foto: PIXSELL
28.3.2017.
7:45
PIXSELL
VOYO logo

Potpisivanju Deklaracije prethodila je serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, a ona je rezultat projekta "Jezici i nacionalizmi" kojim se želi podići svijesti o jeziku i aktivno utjecati na postojeće nacionalističke jezične prakse u sve četiri države regije, javlja Radio Sarajevo.

Tekst dostupan svima od 1. travnja

Deklaraciju je sastavljalo trideset stručnjaka za lingvistiku iz svih četiriju država uključenih u projekt. Tekst Deklaracije i njene ciljeve u Sarajevu će u četvrtak predstaviti prof. Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom će, od 1. travnja, tekst Deklaracije biti dostupan svima na web stranici jezicinacionalizmi.com, a moći će se i potpisati.

Image
HRVATSKI RJEČNIK STOPLJENICA: /

Od Starčevićevih 'mađarolaca' do 'čokolinde'

Image
HRVATSKI RJEČNIK STOPLJENICA: /

Od Starčevićevih 'mađarolaca' do 'čokolinde'

Četiri jezika u službi politika

Među javnim osobama iz svih četiriju država koje su do sada potpisale Deklaraciju o zajedničkom jeziku su: Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Snježana Kordić i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se kako je projekt Jezici i nacionalizmi rezultat dvogodišnje istraživačke misije i partnerskog djelovanja beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BIH iz Sarajeva. Osnovna namjera projekta je da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri "politička" jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog odnosno srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistika neprincipijelno križa s identitetskom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo