Ne popuštaju / Prosvjetari najavili prosvjed na Markovom trgu: 'Odbije li premijer razgovarati, slijedi - štrajk!'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, najavio je prosvjed za 5. rujna

30.8.2019.
10:43
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održali su u petak konferenciju za novinare na kojoj su govorili o prosvjedu i štrajkaškim aktivnostima. Sindikati ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti posla.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, najavio je prosvjed za 5. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Održat će se bez obzira na vremenske uvjete. Spremni smo na kišu, sniejg, sunčano, jako sunčano i promjenjivo vrijeme. Stići će ljudi koliko ih smije na Trg svetog Marka, a to je 1500. Sigurno će biti popunjeno 27 autobusa iz cijele Hrvatske. Organizacija kolone i okupljanje će biti na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati" rekao je Mihalinec, dodavši da se nada da će ih onda primiti i premijer Andrej Plenković.

"Ukoliko premijer ostane pri stavu da ne treba razgovarti, nego preko ministra Zdravka Marića puštati poruke, tada kreće organizacija onoga oko čega smo jučer dinijeli jednoglasnu odluku, a to je štrajk. 9. rujna ćemo na Trgu svetog Marka urudžbirati najavu štrajka", kazao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama štrajk nije cilj, nego samo sredstvo pritiska. Naš je cilj postići pravedan koeficijent složenosti poslova i vjerujem da svaka odgovorna Vlada mora prihvatiti naše argumente. Premijer mora konačno početi govoriti da je obrazovanje i budućnost cijele zemlje važna cijeloj Vladi, a naročito njemu", poručio je Mihalinec.

Poručio je da početak školske godine u ponedjeljak, 9. rujna, nije u pitanju, jer tada će eventualno najaviti štrajk, nakon čega slijedi postupak mirenja, koji bi trebao završiti do 14. ili, najkasnije, 16. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O povećanju koeficijenata složenosti poslova ne misle pregovarati, rekao je, a Vlada njihov zahtjev za korekcijom koeficijenata, koji je prihvatila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, mora ispuniti.

Izmjene koeficijenata traže jer u sustavu obrazovanja postoje radna mjesta slične strukture i složenosti poslova ali s različitim koeficijentima. Tako asistent na sveučilištu s VSS-om i pet godina staža ima bolji koeficijent od profesora u školi s VSS-om i 20 godina radnog staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika među njihovim koeficijentima je 6,11 posto, upravo za koliko traže povećanje. S porastom koeficijenta takvom profesoru plaća bi u prosjeku porasla za 600 do 700 kuna, odnosno s oko 6500 kuna neto na preko 7000 neto.

Plaće u obrazovanju ne mogu se riješiti podizanjem osnovice

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da ministar financija Zdravko Marić griješi kada smatra da se zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja može se riješiti pregovorima o osnovici plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazovanju je najveći postotak učitelja i zaposlenika s VSS-om, a oni su još uvijek na 19. mjestu od 19 promatranih djelatnosti, odnosno najpotplaćeniji u Hrvatskoj, kaže Šprem.

Socijalni partneri čekaju očitovanje premijera već više od dva mjeseca, on mora biti svjestan da postoje međunarodne konvencije o socijalnom dijalogu i da može biti oštro kritiziran iz Europe jer je socijalni dijalog u ovom trenutku fikcija, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, u novoj školskoj godini učitelje očekuje kurikularna reforma, novi zadaci i izazovi koji povećavaju složenost njihovih poslova. Kako se onda može reći da za sustav obrazovanja nema novaca, kaže Šprem.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo