PROSVJED OČAJA I NADE: 3000 / Brođana poručilo da neće odustati od borbe: 'Ovo je tek početak, drugog izlaza nemamo'

Image
25.11.2016.
13:11
VOYO logo

'Želimo samo živjeti kao i svi ostali normalni gradovi, bez svakodnevnog smrada i trovanja ', rekli su ekolozi brodske Poljoprivredne škole Jurica Čačić i Arian Buzak te dodali kako im je dosta prigodničarskih obećanja i nereagiranja nadležnih. Osam godina, otkako je u rad krenula prekosavska rafinerija, trpe emisije štetnih plinova, koji nerijetko deseterostruko prelaze granične ili dopuštene vrijednosti. Ne samo da udišu smrad sumporovodika, što svakodnevno utječe na kvalitetu života, nego su izloženi trovanju lebdećim česticama, benzenom..., a to završava teškim bolestima, piše Glas Slavonije.

Image

Prekretnica u borbi

Brođani ističu kako je njihovom strpljenju došao kraj te da je vrijeme za promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uzimamo stvari u svoje ruke jer više ne želimo svojom pasivnošću ugrožavati naš život i život naše djece', rekao je jedan od organizatora prosvjeda, Mladen Sudar, koji očekuje kako će ovo biti prekretnica u borbi za čist zrak.

'Ovo je tek početak, jer drugog izlaza nemamo, vikat ćemo prema svim institucijama, RH, BiH, EU', dodao je Sudar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje kontrolu distribucije nafte, što je zakonski lako riješiti, a ponovio je i zahtjeve građanske inicijative. Ako se prozvani na njih ogluše, krenut će, kaže, u građanski neposluh - prije svega blokadu graničnog prijelaza, piše Glas Slavonije.

Image
Image

Kakvoća zraka

Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitkovića, Slavonski Brod svrstan u drugu kategoriju po kakvoći zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Posebno bih apostrofirao studeni, kada su vrijednosti lebdećih čestica i sumporovodika bile učestalo iznad dopuštenih vrijednosti. Po nekim smo parametrima iznad prosjeka RH, a tako je bilo i proteklih godina. Posebno kada je riječ o mortalitetu od raka pluća ili ishemične bolesti srca' navodi Cvitković.

Uzrok povećane smrtnosti

Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da je onečišćenje zraka uzrokom povećanog kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta. Kada je riječ o lebdećim česticama, njihove povećane vrijednosti skraćuju trajanje života za devet mjeseci. Cvitković navodi kako od ljetos imaju sklopljen ugovor s Ministarstvom zdravstva za izradu studije ekoloških čimbenika na zdravlje ljudi, a do sada su obradili oko 700 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada, tvrdi gradonačelnik Mirko Duspara, poslano je bezbroj dopisa na razne adrese, a prije šest godina podnijeta je kaznenu prijavu protiv onoga tko ih truje. No institucije nisu obavile svoj posao. Brođanima je dosta obećanja, profit ne smije biti važniji od zdravlja!

'Rješenje je u rukama hrvatske Vlade. Nismo za zatvaranje rafinerije, nego tražimo da se modernizira', rekao je gradonačelnik Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo