PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV RIMAC, SREĐIVALA JE I POLAGANJE DRŽAVNIH ISPITA, PODMITILA I UREDNIKA PORTALA: / 'Reci da joj poručujem da te ponovno ispita'

Image
Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Prema optužnici USKOK-a, bivša državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina sredila je polaganje državnog ispita vježbenici iz Ministarstva kulture,

30.6.2020.
9:03
Dalibor Urukalović / PIXSELL
VOYO logo

Mjesec dana nakon što je uhićena, USKOK je jučer donio odluku o prošrenju istrage protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše gradonačelnica Knina Josipe Rimac u 'aferi vjetroelektrane'. Osim nje, USKOK-ovom odlukom o proširenju istrage obuhvaćeno je još četvero novih suosumnjičenih za kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabe ovlasti i položaja te primanja i davanja mita.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su tih četvero suosumnjičenih član uprave HEP-a Saša Dujmić, službenica u Ministarstvu uprave Nada Budimir, vježbenica iz Ministarstva kulture Ana-Mari Škoro te urednik jednog portala s područja Ličko-senjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USKOK PROŠIRUJE ISTRAGU PROTIV JOSIPE RIMAC: /

Tražila službenicu da 'pusti' osumnjičenu kolegicu na državnom ispitu

Image
USKOK PROŠIRUJE ISTRAGU PROTIV JOSIPE RIMAC: /

Tražila službenicu da 'pusti' osumnjičenu kolegicu na državnom ispitu

Požalila se Josipi Rimac da je pala na državnom ispitu

Radi se o tri nove optužbe, a prema priopćenju USKOK-a, sumnja se da je Rimac "koristeći svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru", sredila Ani-Mari Škoro da položi poseban dio Državnog stručnog ispita, neposredno nakon što je "pala" na tom dijelu ispita. Škoro je u rujnu 2018. bila zaposlena kao stručna referentica-vježbenica u Ministarstvu kulture, ali uz uvjet da položi Državni stručni ispit u roku od šest mjeseci nakon isteka vježbeničkog staža.

Škoro je 25. siječnja ove godine obavijestila Rimac da nije položila posebni dio ispita rekavši da ju je ispitivala članica Državne ispitne komisije Nada Budimir, inače službenica Ministarstva uprave u kojem je Rimac bila državna tajnica. . Rimac je tada, prema priopćenju USKOK-a, kazala Ani-Mari Škoro da se vrati na mjesto ispitivanja i kaže Nadi Budimir "da državna tajnica traži da je ponovno ispita", što je ova i učinila. Budimir je, čuvši što joj je poručila Rimac, naknadno izmijenila zapisnik te je Škoro u cijelosti položila državni ispit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestri sredila stalni posao u HEP-u, potkupila i novinara

Jutarnji list piše da se Rimčevu tereti i da je od Saše Dujmića, člana uprave HEP-a zaduženog za poslovanje HEP ODS-a, tražila da njezinoj sestri, neovisno o potrebama tvrtke, osigura stalno zaposlenje u HEP ODS-u - Elektri Šibenik. Sestra Rimčeve dotad je ondje bila zaposlena na određeno vrijeme, a Dujmić joj je na koncu osigurao sve potrebne suglasnosti da dobije posao na neodređeno.

Treća optužba odnosi se na "potkupljivanje" glavnog urednika jednog ličkog internetskog portala kako ne bi pisao o nezakonitostima prilikom zapošljavanja u sustavu HEP-a. Saznavši od Dujmića da taj urednik istražuje tu temu, Rimac ga je u ožujku kontaktirala i zatražila da odustane od priče te zauzvrat obećala da će mu zaposliti sina u ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Otočcu. Ovaj je, prema tvrdnjama USKOK-a, pristao na to te odustao od objave članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo