OGLAS

'AFERA TRANSPLANTACIJA' / Propust oko transplantacija na Rebru Komora liječnika utvrdila je još u travnju

Image
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Povrijeđeni su i etički i stručni standardi

10.6.2022.
9:45
Žarko Bašić/Pixsell
VOYO logo

Komora liječnika utvrdila je propust tima s Rebra u tzv. aferi transplantacija još prije dva mjeseca, piše u petak Jutarnji list, dodajući kako unatoč zaključku da su povrijeđeni i etički i stručni standardi povjerenstvo nije pokrenulo postupak pred Sudom časti.

Transplantacijski tim za bubreg KBC-a Zagreb na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom i liječnici na Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC Zagreb, kojega je voditelj akademik Bojan Jelaković, povrijedio je odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije - stoji u zaključku Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK), donesenom u travnju ove godine, koji je potpisao zamjenik predsjednice povjerenstva, prof. dr. sc. Tomislav Franjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o zaključku struke o dva slučaja transplantacije bubrega u kojima su dva živa, nesrodna donora, državljani Srbije i Kosova, darovali bubrege dvojici hrvatskih državljana. Zahvati su obavljeni 2019. na KBC-u Zagreb, i to nakon što su ih, zbog sumnjivih okolnosti, stručnjaci KB-a Merkur odbili izvesti.

Iako je psihijatrijska procjena KBC-a Zagreb ukazala da jedan donor daruje bubreg zbog obveze prema primatelju koji mu je financijski pomagao, zahvat je ipak izveden. KBC Zagreb se o tome nije očitovao, a neslužbeno se poziva na izjave donora ovjerene kod javnog bilježnika u kojima navode da nisu imali nikakve materijalne koristi od primatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ KBC-a ZAGREB /

Njenom djetetu transplantiran je bubreg: 'Ne možete tek tako pokupiti čovjeka s ceste i reći mu da će biti donor'

Image
SLUČAJ KBC-a ZAGREB /

Njenom djetetu transplantiran je bubreg: 'Ne možete tek tako pokupiti čovjeka s ceste i reći mu da će biti donor'

Zaključak Povjerenstva HLK čije dijelove Jutarnji list posjeduje datira iz travnja 2022. Temelji se na navodima i iz zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva koji se sastoji, stoji u nalazu, od medicinske dokumentacije, stručnog mišljenja, rješenja, upute nacionalne transplantacijske koordinatorice i prijedloga mjera te očitovanja tima za transplantaciju KBC-a Zagreb i uključenih liječnika.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje u liječničkim krugovima, Povjerenstvo HLK nije slučaj proslijedilo na disciplinski postupak pred Časni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HLK-u objašnjavaju kako "u predmetima gdje narav počinjenog djela opravdava pokretanje disciplinskog postupka, Povjerenstvo je, uz sve ostale ovlaštenike, u mogućnosti podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom", piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo