PROPADAJU 122 STANA NAMIJENJENA MLADIM ZNANSTVENCIMA: / 'Uskoro ćemo ih moći samo sravniti sa zemljom'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Već osam godina država ne rješava pitanje 122 stana na Borovju koji u međuvremenu stoje prazni i propadaju.

4.2.2019.
17:56
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Ni nakon četiri mjeseca nakon novinarskog upita o 122 stana za znanstvene novake koji propadaju na zagrebačkom Borovju nije se dogodilo ništa. A problem stoji neriješen već punih osam godina jer otada ti stanovi nemaju legalne stanare.

U međuvremenu, Ministasrtvo državne imovine pere ruke navodeći kako ih kolege iz Ministarstva obrazovanja za taj problem uopće nisu kontaktirale. Štoviše ističu kako iz ministarstva Blaženke Divjak nije iskazano nikakvo zanimanje za upravljanje spornim stanovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporni ilegalci, no što je sporno ondje gdje ih nema?

Oni iz tabora ministrice Divjak, pak, tvrde kako takav razgovor uopće nije lako obaviti, jer je preduvjet za to "rješavanje problematike ilegalnih stanara u istima”. "Aktivno i kontinuirano, u suradnji s nadležnim tijelima (policija, DORH, sudstvo), radimo na iseljavanju ilegalnih stanara. Ministarstvo, nažalost, ne može utjecati na dinamiku ovog procesa budući da su u tijeku sudski postupci", poručuju iz Minisarstva obrazovanja ne pojašnjavajući pritom zašto su Večernjem listu u listopadu priopćili kako će “aktualizirati pitanje vezano uz zgrade na Borovju s Ministarstvom državne imovine te ovisno o ishodu razgovora učiniti daljnje korake i po potrebi raspisati natječaj”. Ujedno ne odgovaraju na pitanje ni zašto je nekoliko ilegalnih stanara prepreka da se u najam daju ostali stanovi koji su trenutačno prazni i propadaju.

400.000 kuna za zaštitare, a sve propada

Da su stanovi u lošem stanju otkrivaju stanovnici Borovja. "A kaj da vam govorim, vidite i sami na kaj to liči. Šteta je stanova, pa da ih se ne bi moglo dati u javni najam ili prodati. Još nekoliko godina i sa zgradama se neće moći ništa nego sravniti ih sa zemljom", kaže jedna gospođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednoj od zgrada većina brojila za struju je razbijena, jednako kao i poštanski sandučići, a svaki je kat prepun starog namještaja i otpada. Izvana je vidljivo da vlaga nagriza fasadu, golubovi stanuju na balkonima, a s prozora vise potrgane zavjese.

"Nije to tako od jučer. Još 2015. je dolazila policija kako bi utvrdila žive li u pojedinim stanovima ilegalni stanari, a njih se još uvijek nije izbacilo", govore stanovnici Borovja, dok zgrade čuvaju zaštitari AKD-a koji su za to plaćeni oko 400.000 kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, na Općinskom sudu doznaje se kako se postupci nakon pokrenute tužbe za iseljenje okončavaju za otprilike tri godine. Dok se to rješava, agencije na zgradama ostavljaju poruke u kojima se navodi kako žele otkupiti ili unajmiti prazan stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo